NOS Sport

Gebundelde EK's maken Berlijn en Glasgow tot epicentra Europese topsport

Zeven sporten in twee steden maken De Europese Kampioenschappen

Tot en met zondag 12 augustus vormen Glasgow en Berlijn de epicentra van de Europese topsport. Verdeeld over deze steden houden zeven grote sportbonden hun Europese kampioenschappen. In Glasgow staan zwemmen, turnen, golf, triatlon, roeien en wielrennen op het programma. In Berlijn worden de EK atletiek afgewerkt.

Het is voor het eerst dat de EK's van deze bonden worden gebundeld. Het is de bedoeling dat het evenement, onder de noemer European Championships, ofwel De Europese Kampioenschappen, voortaan elke vier jaar wordt gehouden.

De zeven sporten zijn goed voor dertien olympische disciplines. De zwembond organiseert naast het langebaanzwemmen nog het schoonspringen, synchroonzwemmen en het zwemmen in open water. Bij de wielerbond gaat het om de disciplines BMX, mountainbiken en het wielrennen op de weg en de baan.

Berlijn: van Owens tot Bolt

De EK atletiek vinden plaats in een historische omgeving: het Olympisch Stadion in Berlijn. De Amerikaanse atleet Jesse Owens behaalde hier tijdens de Spelen van 1936 vier gouden medailles voor de ogen van Adolf Hitler.

In 2004 werd het stadion gerenoveerd om wedstrijden van het WK voetbal, waaronder de finale, te kunnen huisvesten. Daarbij is de atletiekbaan behouden gebleven.

In 2009 werden in dit stadion de wereldkampioenschappen atletiek gehouden. Usain Bolt liep tijdens dat toernooi wereldrecords op de 100 en 200 meter; geen enkele Nederlander veroverde toen een medaille.

Sportgeschiedenis, gemaakt in Berlijn

Nederlandse ploeg

In geen enkele tak van sport is Nederland tijdens De Europese Kampioenschappen zo breed vertegenwoordigd als in de atletiek. Liefst 45 atleten houden in Berlijn de eer van Oranje hoog. Dafne Schippers en Sifan Hassan bij de vrouwen en Churandy Martina, Eelco Sintnicolaas en Liemarvin Bonevacia bij de mannen zijn de blikvangers.

De koningsnummers, de finales van de 100 meter, worden dinsdag om 21.30 uur (vrouwen) en 21.50 uur (mannen) afgewerkt.

Glasgow

Ook Glasgow kent een rijke sportgeschiedenis. In 2003 werd de Schotse stad uitgeroepen tot sporthoofdstad van Europa en die status moet deze week worden bekrachtigd.

Turnster Sanne Wevers zal met een goed gevoel naar Glasgow zijn afgereisd. De olympisch kampioene behaalde hier in 2015 tijdens de WK turnen de zilveren medaille op haar specialisme, de balk.

Turnen

Behalve Wevers gaan Céline van Gerner, Vera van Pol, Naomi Visser en Tisha Volleman een gooi doen naar de Europese titels. De teamfinale vindt plaats op 4 augustus, de toestelfinales zijn op 5 augustus. De mannenploeg bestaat uit Bart Deurloo, Frank Rijken, Casimir Schmidt, Bram Verhofstad en Epke Zonderland.

Zwemmen

In de verschillende zwemdisciplines komen 27 Nederlanders in actie. Met Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk en de regerend olympisch kampioenen in het open water Ferry Weertman en Sharon van Rouwendaal heeft Nederland vier favorieten in de gelederen.

Nederland is ook present bij het synchroonzwemmen (de tweelingzussen Noortje en Bregje de Brouwer) en het schoonspringen, maar daar zijn de medaillekansen klein.

Goud, goud, goud voor de Nederlandse zwemploeg bij de EK

Wielrennen

De Nederlandse equipe bij de EK baanwielrennen moet het doen zonder Elis Ligtlee. De olympisch kampioene op de keirin is onvoldoende hersteld van een nierbekkenontsteking. Drievoudig wereldkampioene Kirsten Wild is wel van de partij in de ploeg van zestien baanwielrenners.

Op de weg bestaat de Nederlandse ploeg uit zeventien renners. De vrouwen rijden aanstaande zondag hun wegwedstrijd, de mannen een week later. Op woensdag staan de tijdritten op het programma.

Mathieu van der Poel krijgt het druk tijdens de EK, want behalve in de wegwedstrijd komt hij ook op de mountainbike in actie. Niek Kimmann en Laura Smulders behoren tot de favorieten voor een Europese BMX-titel.

Roeien

Voor de Nederlandse roei-armada zijn de EK behalve een titelstrijd een graadmeter om te kijken of de boten op de juiste koers liggen richting de Spelen van Tokio in 2020. Na de recente WB-finale in Luzern was technisch directeur Hessel Evertse vol vertrouwen. "We hebben de ambitie om vijf, zes medailles te halen", zo blikte hij vooruit op Glasgow.

Triatlon en golf

Bij de Nederlandse triatleten ontbreekt de naam van Rachel Klamer. Zij geeft de voorkeur aan de World Series, waarin meer kwalificatiepunten zijn te verdienen voor de Olympische Spelen. Medailles zijn voor de andere Nederlanders, onder wie Jorik van Egdom (wereldkampioen bij de beloften in 2016), vermoedelijk een brug te ver.

In het golf blijft Nederlands succes zeker achterwege. Er doet aan de titelstrijd in Glasgow geen Nederlander mee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl