Clint Leemans (tweede van links) viert een treffer met zijn nieuwe ploeggenoten Pro Shots

In een tiendelige serie telt NOS Sport af naar het nieuwe eredivisieseizoen. Vandaag deel 2: PEC Zwolle.

PEC Zwolle opent volgende week vrijdag in eigen huis het nieuwe eredivisieseizoen tegen sc Heerenveen. Met de van VVV-Venlo gekomen Clint Leemans hebben de Zwollenaren een speler in huis gehaald die weleens uit zou kunnen groeien tot een belangrijke schakel.

Liefst vijf spelers vuren dinsdagochtend na afloop van de training bal na bal af op het doel. Onder anderen Younes Namli, Leemans en Zian Flemming oefenen op het nemen van vrije trappen en maken duidelijk dat het straks dringen geblazen wordt rond het strafschopgebied.

Diederik Boer is kansloos op de vrije trap van Clint Leemans Pro Shots

Leemans, vernoemd naar acteur en regisseur Clint Eastwood, is een penalty- en vrijetrappenspecialist. Dat merkten ze bij PEC vorig seizoen al, toen hij in De Koel een vrije trap achter doelman Diederik Boer schoot. Maar in Zwolle zal de middenvelder zich eerst moeten laten gelden.

"Als de bal rond de zestien goed ligt voor een linkspoot, dan zal ik mij wel melden", zegt Leemans na de gezamenlijke lunch met het kantoorpersoneel, een mooi Zwols ritueel. "Vervolgens moet je het afdwingen. Dat heeft de trainer ook gezegd. Als ik er drie van de vijf binnenschiet, sta ik voorlopig wel bovenaan het lijstje."

De 22-jarige Leemans is nu ruim twee weken speler van PEC en maakt indruk in de voorbereiding met zijn traptechniek, zijn overzicht en rust aan de bal. Alsof hij al jarenlang moeiteloos meedraait. "Ik ben in een goed voetballende ploeg terechtgekomen. Dan gaat alles gemakkelijker. Bij VVV heb ik prachtige momenten beleefd, maar ik was toe aan een stap hogerop."

Zijn rol zal wel anders worden dan bij VVV. Meer controlerend in plaats van aanvallend. "Ik kom meer aan de bal, kan het spel verdelen. Dat bevalt uitstekend. De trainer past hier een beetje de Ajax-visie toe en ik denk dat dat wel bij mij past. Ik zal waarschijnlijk niet zo veel goals maken en assists verzorgen als in de afgelopen seizoenen, maar ik kan mijn stempel op een andere manier gaan drukken. En ik speel naast Ryan Thomas, een eer hoor."

Ryan Thomas in het oefenduel met Levante Pro Shots

De vraag is of Thomas nog lang te bewonderen is in het PEC-shirt, want de Nieuw-Zeelandse smaakmaker is een van de spelers die deze maand nog weleens een transfer zou kunnen maken. Net als Namli en Kingsley Ehizibue. "Er gaan niet ineens nog vijf spelers weg. Hooguit één of twee, denk ik. Wij zijn daar wel op voorbereid", aldus trainer John van 't Schip, die aan zijn tweede seizoen begint in de Overijsselse hoofdstad.

Zijn selectie moet na het vertrek van bankzitters Erik Bakker (De Graafschap) en Erik Israelsson (Vålerenga IF) sowieso aangevuld worden. "Een verdediger en een aanvaller hebben wat dat betreft prioriteit. We hebben geen tweede spits achter Mike van Duinen. Daar zijn we naar op zoek. Een type dat het liefst meerdere posities kan bekleden."

Na de negende plaats van vorig seizoen - met een wervelende eerste seizoenshelft en een desastreuze reeks na de winterstop - hoopt Van 't Schip op een constanter PEC, met een attractieve manier van voetballen als uitgangspunt.

De club heeft opnieuw handhaving als eerste doelstelling. Voorzichtigheid troef in Zwolle, zou je kunnen stellen, al is de competitiestart met wedstrijden tegen sc Heerenveen, FC Utrecht, PSV, FC Groningen en Vitesse pittig. Als PEC die reeks goed doorstaat, lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Zit het tegen, dan wordt het een ander verhaal.

Dat willen ze in Zwolle vermijden. Met de bij PSV opgeleide Leemans als een van de vele nieuwelingen in de ploeg. Van 't Schip heeft in de eerste weken een positieve indruk van hem gekregen. "Clint is gedreven, slim en snapt wat we van hem verwachten. Hij vult zijn rol op het middenveld tot nu toe goed in en geeft het team een impuls."

Heerenveen en Groningen

Ondanks sluimerende interesse van FC Groningen en sc Heerenveen koos Leemans in een vroegtijdig stadium voor PEC. "Ik wilde bij een nieuwe club zo vroeg mogelijk aansluiten in de voorbereiding en kreeg gelijk een goed gevoel bij PEC."

Een avontuur over de grens zag hij nog niet zitten. "Nee, ik wil eerst naam maken in Nederland, bij PEC laten zien wat ik kan. En misschien zit er nog wel meer in. Ik denk dat mijn plafond uiteindelijk ook hoger ligt. Die ambitie moet je hebben. Maar dan moet ik eerst in Zwolle slagen. Dat is voor nu het belangrijkste."

STER reclame