Syrische familie voor een ingestort gebouw in Aleppo
NOS NieuwsAangepast

'Totale verwoesting, maar ook een enorme veerkracht in Syrië'

Van de buitenwijken van steden als Aleppo, Homs, Oost-Ghouta en Daraa is niets meer over. Daar staan alleen nog maar karkassen van gebouwen. De huizen zijn helemaal aan puin geschoten. Op straat is het een grote puinhoop. Maar tussen alle rotzooi van de oorlog zijn toch mensen te zien. Syriërs die zijn teruggekeerd naar hun oude woonplaats. Op zoek naar bruikbare objecten voor een nieuw leven.

In de afgelopen zes maanden zijn ten minste 750.000 Syriërs die in eigen land op de vlucht waren teruggekeerd naar bovengenoemde gebieden, schat de VN. Het Rode Kruis ging daarheen en schrok van de totale verwoesting. De hulporganisatie heeft een gironummer geopend (7244) om de Syrische vluchtelingen te helpen bij hun herstart.

Overheden, bedrijven en particulieren wordt gevraagd geld te geven voor basisbehoeftes als voedsel en schoon drinkwater, maar ook voor psychische hulp en reparaties van verwoeste huizen.

Rode Kruis-woordvoerder Juriaan Lahr legt uit waarom de hulp nodig is:

Rode Kruis: ervoor zorgen dat Syriërs weer zelfvoorzienend worden

Hoe dieper in de stad, des te meer gebouwen zijn er te zien. Kapotte gebouwen nog steeds, maar ze staan nog rechtop. De huizen hebben geen kozijnen en geen deuren meer. Toch is het een thuis voor de teruggekeerde Syriërs. "Je ziet twee dingen in Syrië: totale verwoesting, maar ook een enorme veerkracht", vertelt Juriaan Lahr van het Rode Kruis. Hij is net terug uit het door oorlog verscheurde land.

"Het is ongelooflijk, maar de mensen zijn positief en blij omdat ze veilig zijn. Ze willen gewoon terug naar het leven dat ze voor de oorlog hadden", vertelt Lahr in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik heb een man ontmoet die tien familieleden heeft verloren in de oorlog, hij had alleen zijn dochter nog. Toch zei hij: zolang ik maar een brood per dag heb, heb ik voldoende."

Een toekomst

De komende periode start een nieuwe fase in Syrië. De herstart staat centraal in de veilige gebieden. Maar daar hebben de Syrische vluchtelingen hulp bij nodig. "We willen een veilig thuis voor ze regelen. Ze hebben basisbenodigdheden nodig zoals water, eten en medische zorg", legt Lahr uit.

En als de basisbenodigdheden geregeld zijn kan er worden gekeken naar de toekomst. "Voor de oorlog had bijna iedereen werk. We moeten ervoor zorgen dat deze mensen weer een baan, een inkomen krijgen. Zo kunnen we ze weer een toekomst geven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl