Reuters

Als je denkt dat het hier in Nederland droog is, het kan erger. In het Australische Gunnedah is de grond zo droog, dat er bijzondere landschappen zijn ontstaan. En dat is goed te zien op beelden vanuit de lucht.

Maar achter die mooie plaatjes gaat wanhoop schuil, zoals bij boer Tom Wollaston. "Ik kan niet anders doen dan proberen de boel draaiende te houden", zegt hij tegen persbureau Reuters. "We proberen de droogte stap voor stap voor te blijven. We blijven ertegen vechten."

Hoe de droogte het erf van Wollaston aantast, zie je in deze video:

'De droogte is als kanker'

Volgens zijn vrouw Margo ligt de hele boerengemeenschap in de staat Nieuw-Zuid-Wales plat. "Ik zie de droogte als kanker; het eet je helemaal op. Het wordt alleen maar droger en droger en erger en erger. Het heeft een enorme impact op je leven."

Het stel maakt zich zorgen over de toekomst van het stuk land. Hun kinderen zouden het gebied van 2300 hectare willen overnemen, maar de vraag is of de grond ooit nog vruchtbaar genoeg gaat zijn.

Koeien staan bij een uitgedroogde struik Reuters

De 79-jarige May McKeown en haar zoon Jimmie wonen zo'n 200 kilometer westelijker, in de buurt van Walgett. Ook zij maken zich zorgen over hun land, waar sinds 2010 bijna geen regen meer is gevallen.

"Mijn overgrootvader vestigde zich in 1901 op dit land en hij heeft in al die jaren zijn vee nog nooit hoeven te verplaatsen. Wij hebben ze nu allemaal weg moeten halen en dichter bij ons huis moeten brengen zodat we ze kunnen voeren."

Door de droogte dreigt er ook een tekort aan hooi. De prijzen stijgen gigantisch door de schaarste en dus heeft de Australische overheid een noodfinanciering aan boeren toegekend van ruim 300 miljoen euro.

Dit zijn meer luchtfoto's van de droogte in Nieuw-Zuid-Wales, waar dus nauwelijks nog groen is:

Reuters
Reuters
Reuters
Reuters
Reuters
Reuters

STER reclame