Kees van der Kaay en Paul Vlasman NOS
NOS Nieuws Binnenland

Wel of niet naar Tadzjikistan: 'We zoeken het avontuur, niet het gevaar'

Mensen die een reis hebben geboekt naar Tadzjikistan, waar zondag vier fietsers omkwamen bij een aanslag, twijfelen nu of ze wel moeten gaan. Zoals Kees van der Kaay en Paul Vlasman. Zij vertrekken over drie weken voor een motorreis door Kirgizië en Tadzjikistan.

"Wij moeten daar ook langs", zegt Van der Kaay, terwijl hij op de kaart wijst naar het gebied waar de aanslag plaatsvond. Hij gaat al jaren samen met motorvriend Paul Vlasman op reis. "We zoeken het avontuur. Niet het gevaar, maar wel het avontuur."

Verslaggever Ardy Stemerding ging bij de mannen langs:

Je keek lange tijd uit naar je reis naar Tadzjikistan... en nu?

Woensdag horen ze of het reisbureau de trip nog steeds verantwoord vindt. Als dat wel zo is "dan gaan we er heel diep over nadenken, want we willen heel graag. Maar het moet wel verantwoord zijn", zegt Van der Kaay.

"Er zijn de laatste jaren natuurlijk meerdere aanslagen geweest in de hele wereld", relativeert zijn vriend. "Zoals bijvoorbeeld in Frankrijk en toch gaat half Nederland daar op vakantie."

Volgens Van der Kaay is het belangrijk om te weten wat er achter de aanslag zit. Was het bijvoorbeeld politiek gerelateerd? "Als het politiek escaleert, dan vind ik dat we echt gewoon thuis moeten blijven, dan vind ik het niet verstandig om nu weg te gaan."

Het is wel een domper op de voorpret.

Paul Vlasman

Ze hebben zich natuurlijk al een beetje op de reis voorbereid. "En dan is dit wel een domper op de voorpret", zegt Vlasman. "Je hoort alleen maar goeie verhalen over dat land met heel gastvrije mensen en dan krijg je zoiets te horen. Ja, daar schrik je natuurlijk wel van."

Maar het duurt nog even voor ze vertrekken. "Dus je kan nog kijken hoe het zich daar ontwikkelt. Wordt het erger, blijft het hierbij? Al dat soort dingen wegen mee, denk ik", zegt Vlasman.

Tickets betaald

"In principe is er geen reden om te annuleren want er is geen negatief reisadvies", zegt Marco Brand van reisbureau Motor Trails. Dat betekent dat ze geen beroep kunnen doen op een annuleringsverzekering en hun geld dus kwijt zijn.

"Het probleem in dit geval is dat wij de tickets al voor ze hadden geboekt en die kunnen we nu dus niet kosteloos annuleren. In september hebben we ook een groepsreis naar Tadzjikistan en daar hadden we de tickets nog net niet van bevestigd. Die reis konden we dus wel annuleren en dat hebben we op verzoek van enkele deelnemers ook gedaan. We kijken nu of ze op een andere reis mee kunnen."

Extra veilig

In het geval van Van der Kaay en Vlasman ging het om een individuele reis. "We hadden voor hen een vlucht, de motoren en de eerste drie nachten bij een hotel geboekt. De hotels en motoren zijn mogelijk nog wel af te zeggen als ze besluiten dat ze echt niet willen gaan", zegt hij. "Dan moeten we gewoon een financiële oplossing zoeken."

Voor Vlasman en Van der Kaay is het verlies van geld geen reden om toch te gaan. "Het is 'all in the game'. Dat weet je, met dit soort reizen. Het is wel jammer, heel jammer. Maar veiligheid staat voorop."

Marco Brand blijft intussen hoopvol. "Toerisme is een grote bron van inkomsten voor Tadzjikistan dus de overheid zal er nu alles aan doen om te zorgen dat dit niet meer gebeurt. Waarschijnlijk is het er de komende tijd juist heel erg veilig."

STER reclame