Geraint Thomas en Tom Dumoulin flankeren minister Cora van Nieuwenhuizen in Surhuisterveen ANP
NOS Wielrennen Aangepast

Tourwinnaar Thomas in Surhuisterveen: 'De laatste 48 uur waren crazy'

Doelloos zwerft de gele trui dinsdagmiddag door de ruime achtertuin van politicus Joop Atsma. Keer op keer wordt de drager van het beroemde tricot aangeklampt voor een snel fotootje. Uiteraard, zo vaak krijg je immers niet de kans om een ontmoeting met de winnaar van de Tour de France vast te leggen. Hij is een ware attractie, ook voor de BN'ers onder de genodigden.

Geraint Thomas laat het zich allemaal ontspannen welgevallen in Surhuisterveen. In het Friese dorp zal de Brit later op de avond zijn opwachting maken in het jaarlijkse wielercriterium. Het is het enige optreden van de kersverse Tourheld op Nederlandse bodem deze weken.

Crazy

De 32-jarige renner uit Wales weet eigenlijk nog niet zo goed wat hem is overkomen. Tijd om lang stil te staan bij zijn opmerkelijke machtsovername in Frankrijk heeft hij ook nog niet gehad. "De laatste 48 uur waren crazy", vertelt Thomas, die niet alleen 'onze' Tom Dumoulin voor wist te blijven maar ook Sky-ploeggenoot en grote favoriet Chris Froome naar de kroon stak en van diens vijfde Tourzege afhield.

Tourwinnaar Thomas: 'Morgen plof ik op de bank en doe ik even niks meer'

"Ik heb nog geen tijd gehad om het te laten bezinken", aldus Thomas. "We zijn zondagavond uitgegaan, maar gisterochtend moesten we door naar Londen. We moesten naar Sky en ik moest naar de BBC en vanmorgen was ik van zeven tot twaalf uur bezig met interviews en zo. Het was heel druk. Als ik morgen thuiskom, plof ik neer op de bank en doe ik even niks meer."

Niet zien aankomen

Je zou denken dat hij als tweevoudig olympisch kampioen ploegenachtervolging op de baan wel wat gewend is. Maar dat hij nu ook in Parijs op de hoogste trede plaats mocht nemen, overtreft die gouden ervaringen uit 2008 en 2012 ruimschoots. "Dit voelt beter. Bij de Spelen werd het van mij verwacht. Maar dit had ik niet zien aankomen. Een ongelooflijke ervaring. Ik besef het nog altijd niet."

Door zijn Touroverwinning is het even rustig geworden rond de dopingperikelen rond de gedoodverfde winnaar Froome. "Tja, daar wil ik mij niet echt mee bezighouden. Ik leef in m'n eigen wereldje, train en werk hard en stel mezelf doelen en verder ben ik op mezelf. Ik lees over rugby, voetbal en andere sporten. Als ik niet fiets, probeer ik lekker te chillen. Het is in elk geval fijn dat er nu over wat anders wordt gepraat."

Aflopend contract

Natuurlijk komt de eindzege in de Tour de France altijd op een geschikt moment, maar in het geval van Thomas is de timing wel erg goed. Hij heeft bij Sky een aflopend contract en nog geen nieuwe verbintenis getekend. "Wat dat betreft, kon het niet beter. Ik zit heel goed bij Sky. Ik weet hoe ik in vorm moet komen en de ploeg is net familie. Maar er is ook belangstelling van andere ploegen. Ik moet kijken wat mogelijk is, alles afwegen en dan kijken we verder."

STER reclame