Deelnemers aan het voetbaltoernooi
NOS Nieuws

Kwetsbaren sporten samen in Enschede, 'we maken er hier wat gezelligs van'

  • Martijn van der Zande

    Verslaggever NOS op 3, Radio 1

  • Martijn van der Zande

    Verslaggever NOS op 3, Radio 1

Samen eten, samen sporten, samen zijn, daar draait het om bij de Social Inclusion Games in Enschede. Er doen zo'n duizend deelnemers uit vijftien Europese landen aan mee.

Het gaat om mensen die in de samenleving vaak aan de zijkant staan. "De kwetsbaren", zegt Bert Deliën van de organisatie. Dak- en thuislozen, verslaafden of mensen met psychische problemen. "Wij hopen dat de deelnemers zichzelf tegenkomen, in positieve zin, dat ze erachter komen welke talenten ze hebben."

Beginnen met yoga

Daar kunnen ze al vroeg op de dag achter komen, want de sportdag begint om 7.00 uur met yoga. Hier doet lang niet iedereen aan mee, sommige deelnemers liggen nog in hun tentje of worden met een kopje koffie en een sigaretje in de hand rustig wakker.

Een Nederlander die in een opvang voor dak- en thuislozen woont, is blij dat hij kan meedoen. "Ik ben even weg uit de dagelijkse sleur, want je zit altijd op één groep bij elkaar. Nu leer ik andere mensen kennen, het is echt vakantie."

We maken er hier wat gezelligs van.

Deelneemster

Tijdens het sporten (onder meer badminton, voetbal, boogschieten en frisbee) kunnen medailles verdiend worden, maar net zoals bij de Olympische Spelen is ook hier het motto dat meedoen belangrijker is dan winnen.

Op medalplaza worden elke avond prijzen uitgereikt voor de sportiefste of bijvoorbeeld meest enthousiaste deelnemer. "Iedereen heeft zijn eigen capaciteit", zegt Deliën. "Je kunt sporten op je eigen manier, uiteindelijk gaat het erom of je het spelletje leuk hebt gespeeld."

'We zitten allemaal in hetzelfde schuitje'

Een dame op het bankje in de ochtendzon weet nog niet of ze vandaag gaat sporten. "Ik heb me opgegeven voor tennis, maar heb eigenlijk niet zo'n zin." Ze is wel heel blij dat ze hier is. "We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, hebben dezelfde problemen. Het is goed als we tot elkaar komen."

Een andere dame vult haar aan. "We maken er hier wat gezelligs van, wat dat betreft heb ik mijn vriendinnetje voor deze week al gevonden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl