NOS Voetbal

Van Hooijdonk: 'VAR valt of staat met de man in de studio'

Van Hooijdonk: "De VAR moet de baas zijn'

Nog even en de Video Assistant Referee, ofwel de VAR ofwel de videoscheidsrechter, doet zijn intrede in de Nederlandse competitie. De hulp voor de arbiter op het veld heeft zijn waarde op het recente WK wel bewezen. "De VAR geeft meer eerlijkheid en duidelijkheid. En daar is het voetbal bij gebaat", benadrukt Marco van Basten, de voormalige topspits die zich nu namens wereldvoetbalbond FIFA bezighoudt met de technische ontwikkeling van het voetbal.

Een veel aangehaald voorbeeld van hoe de VAR moet functioneren deed zich voor in het WK-duel tussen Brazilië en Costa Rica. De Nederlandse leidsman Björn Kuipers floot voor een strafschop, maar liet zich door het extra paar ogen van Danny Makkelie overhalen nog eens naar de beelden te kijken. "En toen draaide hij zijn beslissing terug", zag ook Van Basten. "Dat is een compliment aan de scheidsrechter, die zijn fout erkende. Dat doen niet veel mensen. Een bijzonder moment."

Natrapactie

Toch is het systeem nog niet feilloos, constateert oud-voetballer Pierre van Hooijdonk, tegenwoordig veelvuldig werkzaam als analyticus. "Ik ben een voorstander van de VAR, want ook ik vind dat het spel eerlijker kan en moet. En daar draagt de VAR aan bij. Maar ik vind het te kort door de bocht om te roepen dat het een heel groot succes is geweest op het WK. Daarvoor zijn er te veel dingen misgegaan."

Neymar is op zijn voet getrapt en schreeuwt het uit van de pijn

Zo bleef er veel discussie over de toegekende strafschop in de finale na hands van de Kroaat Ivan Perisic. Maar Van Hooijdonk noemt nog een ander voorval. "Neem de overtreding op Neymar bij wie iemand bewust op de voet ging staan. Dat konden we allemaal zien. Er was kritiek op Neymar dat hij zich veel te vaak liet vallen en steeds doorrolde. Maar iemand deed bewust een soort natrapactie en degene met zes schermen voor zich reageerde daar niet op. Dat vind ik heel raar en moeilijk te verkopen."

Twaalf jaar

Een kwestie van kinderziektes wellicht waar het nog jonge fenomeen mee te maken heeft. "Ja, dat denk ik wel, ja", reageert Van Basten. "Het spel verandert er niet wezenlijk door, we gaan gewoon door met voetballen. We hopen alleen dat de beslissingen beter worden dan in het verleden."

Van Hooijdonk gaat dat proces echter niet snel genoeg. "In het hockey is men er nu twaalf jaar mee bezig, geloof ik. Daar is ook een ontwikkeling gaande geweest. Ik hoop dat wij nu kijken naar het hockey en dat gaan hanteren. Anders moeten wij ook nog tien, twaalf jaar wachten voordat het geperfectioneerd is."

Team Kuipers op het WK in Rusland

"We hebben vorig jaar de introductie van de VAR gezien tijdens de Confederations Cup. Dat leek toen nergens op", herinnert de 46-voudig international zich. "We zijn nu een jaar verder en Marco had het erover dat er per tien gevallen zeven keer door de VAR een goede beslissing wordt genomen en dat we over drie gevallen nog blijven discussiëren. Ik vind dat dat naar hooguit één moet."

Genoeg om na te praten

Van Basten heeft er alle vertrouwen in dat de VAR ook in de eredivisie goed werk zal verrichten. "Ja, net als op de WK. Het voordeel is bovendien dat je hier te maken hebt met Nederlandse scheidsrechters en grensrechters. Bij een WK komen ze uit de hele wereld en die hebben het niet van tevoren kunnen oefenen, maar moesten het wel in korte tijd leren en uitvoeren. Ik denk dat als het in Nederland goed wordt begeleid, het goed uit de verf zal komen."

Van Hooijdonk plaatst nog wel een kanttekening "Ik ben er wel achter dat het functioneren van de VAR valt of staat met de kwaliteit van de scheidsrechter in de studio. Ik had gehoopt dat we het door de VAR niet meer zouden hebben over de beslissingen van de scheidsrechter, maar er blijft nog genoeg over om over na te praten 's avonds, vrees ik."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl