Op het Indonesische eiland Lombok zijn de reddingsacties bij de vulkaan Rinjani nog steeds in volle gang. Volgens correspondent Michel Maas zijn vandaag opnieuw 250 bergwandelaars naar beneden gebracht, onder wie 150 buitenlandse toeristen. Gisteren ging het bij benadering om eenzelfde aantal.

Gisterochtend vroeg werd het eiland getroffen door een aardbeving, die zeker zestien levens eiste. Door de beving werden grote delen van de Rinjani-vulkaan onbegaanbaar. Veel bergwandelaars strandden op ruim twee kilometer hoogte, op het enige vlakke deel van de vulkaan.

Wandelaars maakten deze beelden van de aardbeving en de rookwolken op de hellingen van de vulkaan.

Dit zagen de wandelaars op de vulkaan bij Lombok

Er waren dit weekend meer dan 800 wandelaars op de berg. Het overgrote deel kwam uit het buitenland. De Rinjani-vulkaan is een populaire bestemming voor wandelsporters.

Cijfers van de nationale rampenbestrijdingsdienst van Indonesië laten zien dat 36 Nederlanders zich hadden aangemeld voor een klim. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft geen aanwijzingen dat er nog Nederlanders vastzitten op de vulkaan.

Bij de reddingsacties vandaag hielpen bijna 200 mensen mee, onder wie politieagenten, medisch specialisten en militairen. Een belangrijke looproute werd vrijgemaakt, zodat veel bergwandelaars zelf weer konden afdalen.

De aardbeving op Lombok had een kracht van 6,4. Veel mensen werden er in hun slaap door verrast. Van de zestien doden viel er één op de vulkaan Rinjani. Er zijn ruim 350 mensen gewond geraakt.

STER reclame