Alene Duerk
NOS Nieuws

Eerste vrouwelijke admiraal VS overleden

De eerste marinevrouw die in de VS de rang van admiraal haalde, is overleden op 98-jarige leeftijd. Alene Duerk wilde in de Tweede Wereldoorlog enkele maanden voor de marine werken, maar het werd een baanbrekende carrière van bijna dertig jaar.

Duerk werd in 1920 geboren in Defiance, Ohio. Ze werd opgeleid als verpleegkundige, waar in de Tweede Wereldoorlog veel vraag naar was. Ze bracht eerst een tijd door in verschillende hospitalen op het Amerikaanse vasteland, maar werd toen uitgezonden naar het oorlogsgebied in de Stille Oceaan.

Ze verpleegde gewonden en zieken op een ziekenschip bij de Marshalleilanden en ging ervan uit dat ze bij een bloedige invasie van Japan zou worden ingezet. Voordat het daartoe kwam, zette de VS twee atoombommen in en capituleerde Japan.

Het was het mooiste werk dat ik ooit gedaan heb.

Alene Duerk over haar zorg voor krijgsgevangenen

Duerk arriveerde precies op tijd voor de vredesceremonie in Japan. In plaats van oorlogsslachtoffers te verplegen ontfermde ze zich over bevrijde geallieerde krijgsgevangenen. "Het was het mooiste werk dat ik ooit gedaan heb", zei ze later.

Na de Tweede Wereldoorlog verliet Duerk de marine, maar ten tijde van de Koreaanse Oorlog trad ze weer in dienst. Ze diende bij het Navy Nurse Corps op verschillende posten in de VS en het buitenland en klom ondertussen op in rang.

Begin jaren zeventig wilde de regering-Nixon meer doen om vrouwen zich thuis te laten voelen binnen het leger. In 1970 werd de eerste vrouwelijke generaal benoemd, Anna Mae Hays. Zij overleed begin dit jaar op 97-jarige leeftijd.

Pionierswerk

Duerk werd in 1972 benoemd tot rear-admiral, de laagste van de admiraalsrangen, vergelijkbaar met een tweesterrengeneraal bij het leger. Het zou nog decennia duren tot een vrouw de hoogste admiraalsrang zou bereiken, Michelle Howard in 2014.

"Ik voelde veel druk", zei Duerk ooit over haar pionierswerk. "Ik moest nu niet alleen alles weten over mijn werk, maar ook alles over de marine. Als eerste vrouw op een hoge post zijn alle ogen op jou gericht."

Duerk ging in 1975 voldaan met pensioen. "Ik was helemaal niet van plan mijn leven aan de marine te wijden, het hadden maar zes maanden moeten zijn. Maar het was een prachtige carrière."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl