Chris Froome en Tom Dumoulin EPA

Chris Froome en Tom Dumoulin hebben in de Tour de France een huzarenstukje geleverd dat nauwelijks nog voor mogelijk werd gehouden.

Na de respectievelijk eerste en tweede plaats in de Giro d'Italia in mei dit jaar wilden beide renners ook in de Ronde van Frankrijk een goed klassement rijden.

Sinds Marco Pantani, in 1998 winnaar van zowel de Giro als de Tour, lukte het slechts drie renners (Alberto Contador, Alejandro Valverde en Denis Mentsjov) om in één seizoen in beide rondes in de toptien te eindigen. En nu dus twee tegelijk. Hoe kan dat?

'Qua voeding en trainingsleer weten we nu veel meer'

"Het belangrijkste is de tijd tussen de twee evenementen en hoe vermoeid je uit de eerste ronde komt", zegt inspanningsfysioloog Adrie van Diemen. Vanwege het WK voetbal zat er een week meer dan gebruikelijk tussen de eerste twee grote rondes van het jaar.

"In het verleden was er ook veel minder kennis over het herstel. Op het gebied van voeding en trainingsleer is het aanzienlijk verbeterd", wijst Van Diemen ook op een belangrijk punt.

Gestimuleerd door 'poepincident'

Het voedingspatroon van Dumoulin wordt nauwlettend in de gaten gehouden door diëtiste Titia van der Stelt. Vorig jaar werd de ploeg van de Limburgse renner opgeschrikt toen Dumoulin halsoverkop de berm in moest om te poepen. Darmproblemen kostten hem bijna de Giro-zege.

"We keken toen al goed naar zijn voeding en hielden rekening met zijn darmen om prikkels te vermijden. Maar het heeft ons gestimuleerd nog een stapje verder te gaan om specifiek te kijken wat nodig is voor een optimaal herstel."

1998: Pantani wint de Tour voor Jan Ullrich en Bobby Julich AFP

STER reclame