De Oude Kerk in Soest Wikimedia

Met het loshalen van een kabel die naar de klepel loopt, heeft een buurtbewoner vanochtend de kerkklokken in de Oude Kerk in Soest het zwijgen opgelegd. De klokken waren vannacht op hol geslagen. Vanaf 01.00 uur luidden ze elk uur minstens een halfuur achter elkaar. In grote delen van het dorp leverde dat geluidsoverlast op.

"Mijn dochter kwam een nachtje logeren bij ons en die heeft een slechte nacht gehad", zegt Carl van Dorresteijn met een lachje. Hij woont vlak bij de Oude Kerk. "Vanmorgen bleef de klok maar doorgaan. Toen heb ik een kennis gebeld, waarvan ik wist dat hij een sleutel had van de kerktoren. Hij had de gemeente al geprobeerd te bereiken maar dat lukte niet. Toen heeft hij de politie gebeld."

In overleg met de politie zijn de mannen in de toren geklommen om te zien wat er aan de hand was. "Er zit een mechanisme in dat de klepel optilt en weer laat vallen", aldus Van Dorresteijn bij RTV Utrecht.

Uiteindelijk besloten de twee om de kabel van de klepel los te maken. Rond 10.00 uur vanochtend lukt dat. "En toen hadden we weer rust in de buurt", zegt Van Dorresteijn.

STER reclame