Benalla (r.) en Crase (met bril)
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe klachten over geweld Macrons lijfwacht Benalla

De ex-lijfwacht van de Franse president Macron, Alexandre Benalla, deed zich op 1 mei in Parijs ook voor het gewraakte incident waarvan beelden zijn voor als politieagent. Ook La République en Marche-medewerker Vincent Crase maakte zicht daaraan schuldig, schrijft de Franse krant Libération.

Een filmpje waarop te zien is hoe Benalla op 1 mei een betoger tegen de grond werkte, leidde tot een publiek schandaal. Nu blijkt dat zo'n drie uur voordat dit gebeurde, er al een andere confrontatie was met betogers, schrijft de krant.

Twee demonstranten, een jonge man en vrouw, zeggen dat ze eerder op dezelfde dag in de Parijse Jardin des Plantes werden tegengehouden door Benalla en Crase, die politiearmbanden droegen. Dit zou zijn gebeurd nadat Benalla en Crase erachter waren gekomen dat de vrouw filmde.

Opzettelijk geweld

De demonstranten hebben klachten ingediend voor onder meer schending van vrijheid, "opzettelijk geweld door personen met publieke autoriteit" en het onrechtmatig gebruiken van "tekens die zijn voorbehouden voor de publieke autoriteit". De klachten gaan ook over Philippe Mizerski, die verantwoordelijk voor de twee was.

Het parket van Parijs zegt in reactie tegen de krant Le Figaro dat het de klachten niet heeft ontvangen.

Libération plaatste dit fragment, dat uit een filmpje van zes minuten zou komen:

Benalla is opgepakt en ontslagen. Het Franse parlement onderzoekt de zaak. De voormalige lijfwacht zegt in een interview met de krant Le Monde dat de hele affaire rond zijn persoon is opgeblazen met het doel Macron in diskrediet te brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl