Sebastian Coe
NOS Sport

IAAF: schorsing Russische atleten blijft van kracht

Russische atleten blijven uitgesloten van deelname aan internationale wedstrijden. Volgens de internationale atletiekfederatie IAAF heeft Rusland nog onvoldoende gedaan aan de bestrijding van doping.

De Russische atletiekbond werd in november 2015 door de IAAF geschorst vanwege systematisch, door de overheid gestuurd dopinggebruik. Russische atleten werden uitgesloten van internationale wedstrijden. Ze ontbraken daardoor onder andere bij de Olympische Spelen in Rio.

De maatregelen zijn de afgelopen jaren wel verzacht. Zo mogen atleten die door de IAAF als 'schoon' worden beschouwd en voldoende zijn getest, aan wedstrijden meedoen, maar alleen onder neutrale vlag.

Harde lijn

De IAAF houdt momenteel een congres in Argentinië en Rusland had gehoopt dat de straf daar zou worden beëindigd, maar unaniem werd daartegen besloten. "Er zijn wel veranderingen en er zijn goede stappen gezet", verklaarde IAAF-voorzitter Sebastian Coe. "Maar we zijn nog niet op het punt dat aan alle criteria is voldaan."

Vooral het feit dat Rusland staatsbetrokkenheid bij het dopinggebruik blijft ontkennen, zorgt voor de harde lijn van de IAAF.

Op de EK atletiek in Berlijn, die 7 augustus beginnen, zullen Russische atleten onder neutrale vlag meedoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl