Links de foto premier met Netanyahu en andere leden van de Likudpartij, rechts de cartoon van Avi Katz Hollandse Hoogte / Twitter

De Israëlische cartoonist Avi Katz is ontslagen om een tekening waarbij hij premier Netanyahu en andere leden van de Likudpartij afbeeldt als varkens. Bovenin de cartoon staat de beroemde zin uit Animal Farm van George Orwell 'All animals are equal, but some are more equal than others'. (Alle dieren zijn gelijk, maar sommige zijn meer gelijk dan andere.)

De cartoon verscheen in het weekblad Jerusalem Report (een uitgave van de Jerusalem Post) en is een verwijzing naar de uitspraak van het Israëlische parlement van vorige week om wettelijk vast te leggen dat Israël een Joodse natiestaat is.

Daarin wordt onder andere bepaald dat het Hebreeuws exclusief de officiële taal wordt. Het Arabisch is voortaan een taal met een speciale status. De Arabische minderheid en andere critici in Israël noemen de wet discriminerend en racistisch. Arabische Israëliërs voelen zich daardoor gedegradeerd tot tweederangsburgers.

Katz maakte een tekening naar aanleiding van de selfie van de Likud-afgevaardigde Oren Chasan, die na het aannemen van de wet op de foto ging met Netanyahu en andere politici van Likoed.

In reactie op het ontslag van de cartoonist heeft journalist Haim Watzman ontslag genomen bij de Jerusalem Post. In zijn ontslagbrief, die hij op Facebook zette, schrijft hij dat hij niks te maken wil hebben met een medium dat een medewerker "dumpt" omdat sommige lezers niet zo blij zijn met wat die schrijft.

"Journalistiek, als het goed wordt gedaan, maakt altijd sommige lezers boos", schrijft Watzman. Hij benadrukt dat het de plicht is van een hoofdredacteur en managers van een krant of tijdschrift achter je mensen te gaan staan als lezers kritiek hebben op de mening of analyse van medewerkers.

STER reclame