Danny Rahamim
NOS Nieuws

'Ik zou liegen als ik zeg dat ik niet bang ben'

  • Arlene Gelderblom

    Correspondent Israël en Palestijnse gebieden

  • Arlene Gelderblom

    Correspondent Israël en Palestijnse gebieden

Na dagen van relatieve rust door een staakt-het-vuren was het vannacht onrustig aan de grens tussen Israël en Gaza. Nadat vanuit Gaza Israëlische soldaten werden beschoten, heeft Israël aanvallen uitgevoerd op Hamas-doelen in Gaza. Daarbij zouden drie Palestijnen zijn omgekomen.

De inwoners van de grensgemeenschappen in Israël moesten vanochtend weer de schuilruimtes in. In Nahal Oz, een kibboets aan de grens met Gaza, denken inwoners dat de onrust nog lang niet voorbij is.

"Er moet echt een permanente oplossing komen", zegt boer Danny Rahamim (64), terwijl we over de weilanden van zijn kibboets lopen. "We moeten alles doen om te voorkomen dat er weer een nieuwe oorlog komt. Dan kunnen we tenminste tegen de wereld en onze kinderen zeggen: we hebben het geprobeerd, maar zij willen het niet."

Ik zou liegen als ik zeg dat ik niet bang ben.

Danny Rahamin

Danny Rahamim woont al tientallen jaren in Nahal Oz. Vroeger was hij bevriend met Palestijnen in Gaza en werkten ze samen. Nu gaat een deel van zijn velden in vlammen op door brandende vliegers en ballonnen uit Gaza. "Er is vooral veel economische schade, zo'n 250.000 euro. Het is pijnlijk om te zien hoe de natuur zo wordt verwoest."

Vanuit Nahal Oz kan je Gaza zien liggen. De kibboets is op elk scenario voorbereid: een groot hek moet indringers tegenhouden, er wordt een ondergrondse muur gebouwd om te voorkomen dat er tunnels richting Israël worden gegraven en overal zie je militairen. Ook heeft elke woning een eigen schuilruimte. Inwoners van de kibboets moeten namelijk binnen 15 seconden na het afgaan van een sirene op een veilige plek zijn.

"Ik zou liegen als ik zeg dat ik niet bang ben", zegt Rahamim. "Ik werk in de velden vlakbij Gaza. Maar angst bepaalt ons leven niet. Als dat zo zou zijn, dan zou ik niet meer kunnen functioneren."

De afgelopen dagen was het rustig aan de grens door een wapenstilstand, bemiddeld door Egypte. Maar vannacht laaide het conflict weer op. Al maanden is het onrustig in Gaza. Sinds eind maart zijn er demonstraties aan de grens met Israël. Bij die protesten zijn meer dan 130 Palestijnen om het leven gekomen.

In Israël zijn de meningen verdeeld over hoe het leger nu moet reageren op de brandende vliegers en mortiergranaten uit Gaza. Een deel van de bevolking vindt dat er harder moet worden ingegrepen. Tot nu toe reageert Israël vooral met aanvallen op Hamas-doelwitten in Gaza.

Ook in de kibboets hoor je verschillende geluiden. Nikita Soumrov (24) woont al bijna zijn hele leven in Nahal Oz. Hij is blij met de acties van het Israëlische leger. "Ik denk dat we Hamas hebben laten zien hoe sterk ons leger is. Israël heeft Hamas weer even op zijn plek gezet." Maar hij gelooft niet dat het een grootschalig militair conflict moet worden. "Dat is voor beide partijen niet gunstig."

"Oorlog is de allerlaatste optie", zegt Danny Rahamim. "Ik geloof niet in oorlog, er zijn zoveel andere opties. Organiseer bijvoorbeeld een internationale conferentie om een oplossing te zoeken. Ik hoop dat mijn regering de eerste stap gaat zetten om oorlog te voorkomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl