Glasscherven bij de Amerikaanse ambassade
NOS Nieuws

Explosie bij Amerikaanse ambassade in Peking

Bij de Amerikaanse ambassade in Peking is een explosie geweest. Een woordvoerder van de ambassade meldt dat iemand een explosief tot ontploffing heeft gebracht. Volgens de Chinese politie gaat het om een vuurwerkbom.

De man van 26 die de bom op het ambassadeterrein probeerde te gooien, is daarbij gewond geraakt aan zijn hand. Hij is opgepakt. Het gaat volgens de politie om een man uit Binnen-Mongolië, een regio in het noorden van China. Een medewerker van de ambassade herkende hem, omdat hij zich vaker meldde bij de ambassade om over mensenrechtenkwesties te praten, zegt correspondent Marieke de Vries.

Een deel van het gebied rond de ambassade werd direct na de explosie afgezet, maar is inmiddels weer vrijgegeven. Op de plek van de ontploffing ligt wit poeder op de grond en zijn bloedsporen te zien.

Op de eerste beelden is te zien dat een politieauto beschadigd is geraakt.

Eerste beelden Amerikaanse ambassade

Staatsmedia: ander incident

Chinese staatsmedia melden dat een vrouw zich enkele uren voor de explosie in de buurt van de ambassade in brand probeerde te steken. Het is onduidelijk of de twee incidenten iets met elkaar te maken hebben.

Op beelden die via sociale media worden verspreid zijn rook en veel hulpverleners te zien. Er zitten meerdere ambassades in het gebied van het incident. Ook de ambassades van India, Israël en Zuid-Korea liggen er in de buurt.

  • NOS
    Ondanks de explosie staat er alweer een rij bij de ambassade
  • NOS
    De rij bij de ambassade

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl