De vicepresident van Google demonstreert eerder dit jaar de werking van Google Assistant op een persconferentie
NOS Nieuws

Googles virtuele assistent verstaat nu ook Nederlands

Mensen met een iPhone hoor je af en toe tegen hun telefoon praten en de virtuele assistent Siri aanspreken, maar bij de grootste concurrent Android bleef het lang stil, want de assistent van Google sprak nog geen Nederlands. Daar komt vandaag verandering in.

Aan een virtuele assistent kun je bijvoorbeeld vragen wat het weer is, waar de dichtstbijzijnde supermarkt zich bevindt of welke films er in de buurt draaien. Maar gebruikers kunnen ook zoeken in hun eigen foto's, als ze die hebben gesynchroniseerd met Google.

Nederlandse bedrijven, waaronder winkels werken met het techbedrijf samen. Zo kunnen gebruikers vragen naar aanbiedingen bij supermarkten. Ook kunnen Nederlanders met een stemopdracht audionieuwsbulletins oproepen, onder andere die van de NOS, nu.nl en BNR. En banken willen het mogelijk maken om via spraakcommando's geld over te maken.

Komende week operationeel

Ergens in de komende week kunnen Android-gebruikers de nieuwe Nederlandse assistent gebruiken. iPhone-gebruikers moeten de app handmatig installeren. Google belooft dat de assistent niet zomaar naar het Nederlands is vertaald, maar ook de cultuur begrijpt. Zo begrijpt hij verwijzingen naar Nederlandse tv-series en muziek.

Er mist nog wel functionaliteit: het is op dit moment in het Nederlands nog niet mogelijk om je slimme apparaten - bijvoorbeeld lampen of thermostaten - te bedienen. Dat kan wel in het Engels, en beide talen kunnen door elkaar heen worden gebruikt.

Luidsprekers

Vooralsnog kan de slimme assistent alleen worden gebruikt vanaf een telefoon. Maar later dit jaar wil Google ook in Nederland apparaten gaan verkopen die het mogelijk maken om de assistent aan te roepen zonder dat je je telefoon hoeft op te pakken.

Die slimme Google Home-apparaten worden wel al in het buitenland verkocht, maar worden in Nederland officieel nog niet ondersteund.

De belangrijkste concurrenten van Google Asisstant en Siri, zoals Cortana van Microsoft en Alexa van Amazon, werken nog niet in het Nederlands. Beide zijn wel al in Nederland te gebruiken, maar daarvoor moet je ze wel in het Engels aanspreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl