Dumoulin: 'Thomas is op dit moment de beste, daar is echt niks aan te doen'

Hij heeft het geprobeerd in die korte maar niet minder zware zeventiende Touretappe, maar slaagde slechts half in zijn opzet. Tom Dumoulin sprong over Sky-kopman Chris Froome heen naar de tweede plaats in het klassement, maar moest seconden prijsgeven aan diens ploeggenoot en geletruidrager Geraint Thomas.

"Dit was alles wat we hadden", moest Dumoulin concluderen. "Tenminste wat ik had, en ik mag hopen dat dat ook voor de rest geldt. Je hoopt natuurlijk dat Thomas kraakt of Roglic, maar dat gebeurde niet. Ik mag blij zijn dat dat bij Froome wel gebeurde. Ik heb alles gegeven wat ik had, dus ik moet tevreden zijn."

Dumoulin kan Thomas net niet volgen, maar wint tijd op Froome Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Het was op de slotklim moeilijk in te schatten hoe Froome ervoor stond. "Ik zag wel dat hij het lastig had toen Roglic er in de finale vandoor ging. Maar ik wist niet of hij blufte of dat het echt was. Ik zat zelf ook aan m'n limiet. Ik dacht: als ik te vroeg ga, heb ik mijzelf ermee. Ik heb daarom nog even gewacht."

Dumoulin schudde viervoudig Tourwinnaar Froome van zich af, maar moest zelf in de slotfase buigen voor de klassementsaanvoerder. "Ja, Thomas is de beste op dit moment. Daar is voor mij nu niets aan te doen. Ik kan daarom ook niet anders dan tevreden zijn."

Vechten tot de streep

Niet ver achter Dumoulin, die als vijfde over de meet was gegaan, kwam Steven Kruijswijk als zesde binnen. Hij mocht, net als ploeggenoot Primoz Roglic, terugkijken op een prima optreden. "Denk het wel, ja. De eerste twee beklimmingen vielen nog wel mee, maar toen Primoz op de laatste begon te rijden, waren we vrij snel met een select gezelschap. En toen was het vechten tot de streep."

Kruijswijk: 'Hier ben ik voor gekomen'

"Op het laatst kon ik net niet mee met Thomas, Tom en Primoz. Maar ik denk dat ik tevreden mag zijn met mijn plek", vond de Lotto-Jumbo-renner die andermaal liet zien bergop met de besten mee te kunnen. "Daar ben ik ook voor gekomen. Het is fijn dat die bevestiging er is gekomen. Ik probeer gewoon tot het einde van de Tour zo hard mogelijk te rijden en zo hoog mogelijk te eindigen."

Hoe goed Kruijswijk ook presteerde in de vooraf zo gevreesde etappe naar Saint-Lary-Soulan, in het klassement schoot hij er niet zo veel mee op. Hij passeerde weliswaar Romain Bardet en Mikel Landa, maar ritwinnaar Nairo Quintana ging juist weer over hem heen. Kruijswijk staat nu zesde op 4.19 van Thomas.

"Het is nog niet gedaan, hè?", heeft de strijdvaardige Kruijswijk positieverbetering nog lang niet uit het hoofd gezet. "Er komt nog een lastige Pyreneeënrit aan en in de tijdrit sta ik normaal gesproken ook mijn mannetje."

STER reclame