Dumoulin kan Thomas net niet volgen, maar wint tijd op Froome Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Tom Dumoulin is naar de tweede plek gestegen in het algemeen klassement van de Ronde van Frankrijk. Een aanval van Dumoulin was Chris Froome te machtig op de slotklim, de Col de Portet.

Geletruidrager Geraint Thomas kon wel mee, hij sprokkelde op de streep nog een paar bonificatieseconden ten koste van Dumoulin.

In het klassement bouwt Thomas zijn voorsprong op Dumoulin, de nieuwe nummer twee, uit naar 1.59. Froome volgt op 2.31 van zijn ploeggenoot Thomas. Het verschil tussen Dumoulin en Froome bedraagt 32 seconden in het voordeel van de Limburger.

Ritzege Quintana

Nairo Quintana won de explosieve Pyreneeënetappe naar de top van de Col de Portet. Hij sprong aan het begin van de klim weg en finishte 47 seconden voor Thomas. Daniel Martin werd tweede op een kleine halve minuut van de Colombiaan.

De eerste serieuze aanval op de gele trui kwam op naam van Primoz Roglic. Hij demarreerde op dertien kilometer van de streep, Froome reageerde als door een wesp gestoken en ging mee in zijn wiel.

Dumoulin werd veroordeeld tot het leiden van de achtervolging. Het gat werd mede door het hoge tempo van de Limburger niet groter dan zo'n dertig meter en na ruim een kilometer werden Froome en Roglic teruggepakt.

Roglic valt aan met Froome, maar Dumoulin pakt ze snel terug Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Lange tijd keken de favorieten naar elkaar. Froome zakte even naar de achterkant van de favorietengroep, maar viel niet weg. Een tweede poging van Roglic leek Froome dan toch machtig, maar de viervoudig Tourwinnaar keerde terug.

Toen Dumoulin even later op de pedalen ging staan, moest Froome wel degelijk passen. Thomas, Kruijswijk en Roglic konden hem wel volgen.

In de slotkilometer moest Kruijswijk de anderen laten gaan en perste Thomas er nog een knap sprintje uit. Daarmee won hij vijf tellen en vier bonificatieseconden.

Bekijk hier de profielen van de resterende etappes van de Tour:

Het gewenste effect van de veelbesproken Formule 1-start bleef uit in Bagnères-de-Luchon. De toptwintig van het klassement begon op een startgrid zoals bekend uit de autosport, met geletruidrager Thomas op 'poleposition'.

Tourorganisator ASO hoopte dat de slechts 65 kilometer lange bergrit spectaculair zou beginnen, nu de kopmannen niet naast hun helpers konden starten. Binnen een mum van tijd was het peloton echter weer in elkaar geschoven en bepaalden de Sky-renners het tempo.

Effect van 'startgird' in Touretappe verdwijnt direct

De Est Tanel Kangert ging er al snel na het vertrek vandoor. Hij kwam alleen boven op de eerste col, de Montée de Peyragudes (eerste categorie) en kreeg in de afdaling gezelschap van bolletjestruidrager Julian Alaphilippe en Kristijan Durasek.

Durasek en Alaphilippe moesten achtereenvolgens capituleren, waarna Kangert in zijn eentje begon aan de slotklim met een voorsprong van 2.40 op de klassementsmannen.

Bekijk hier de samenvatting (4.56 min) van de etappe:

Samenvatting etappe 17: Froome verliest tijd op Dumoulin, Thomas loopt uit

De favorieten hielden zich koest in het begin van de rit. Alleen Quintana kwam op de Montée de Peyragudes even in de problemen door een lekke band, maar ondanks een niet heel soepele bandenwissel keerde de nummer acht van het klassement snel terug.

Op de Col de Val Louron-Azet verhoogde Pierre Latour het tempo voor zijn kopman Romain Bardet. De favorietengroep dunde daardoor in rap tempo uit tot een gezelschap van iets meer dan twintig man.

Vier kilometer onder de top zag Dumoulin zijn laatste helper, Nikias Arndt, wegzakken. Namens Lotto-Jumbo hield naast Steven Kruijswijk en Primoz Roglic ook lange tijd Antwan Tolhoek knap stand.

Quintana laat Martin achter

Op de slotklim kwam de eerste demarrage van Quintana en Daniel Martin. Een reactie in de rest van de favorietengroep bleef uit.

Acht kilometer onder de top ging Quintana voorbij Kangert. De Colombiaan passeerde de streep 28 seconden voor Martin en 47 tellen voor Thomas.

De uitslag van de zeventiende etappe

STER reclame