De Franse wereldkampioenen zongen het lied op het bordes van het Élysée EPA

'Studentenliedje' uit Rotterdam bovenaan Franse hitlijst dankzij WK

time icon

At first I was afraid I was petrified
Kept thinkin' I could never live without you by my side

Dit zijn de eerste regels van I Will Survive, de megahit uit 1978 van Gloria Gaynor. De feestversie van de Rotterdamse Hermes House Band uit 1994 staat nu in Frankrijk op 1 in de Singles Top 100. De reden: de WK-titel van het Franse voetbalelftal.

Het nummer van de studentenband uit Rotterdam was twintig jaar geleden een grote hit in ons land. Nog steeds is het lied populair, onder meer in stadion De Kuip. Daar wordt al sinds jaar en dag het 'lalala'-deel van het nummer ten gehore gebracht als Feyenoord heeft gescoord.

Ook buiten Nederland werd het lied bekend: in 1997 en 1998 bereikte de single de derde plaats in de Franse hitlijsten. In 1998 werd deze versie het lijflied van de Franse voetballers. Na hun overwinning in dat jaar zongen de spelers het lalala-couplet op het veld terwijl ze de wereldbeker omhoog hielden.

Op de stoep van het paleis

Deze zomer was I will survive ook al veel te horen in Frankrijk. De meezinger werd razend populair toen de Fransen - net als in 1998 - het WK wonnen. Tijdens de huldiging van de wereldkampioen werd het gezongen door de spelers en president Macron zelf. Op de stoep van het Élysée, het Franse presidentiële paleis.

Het succes is een prettige verrassing, zegt oud-bandlid Mark Snijders tegen RTV Rijnmond. "We brachten in 1994 in eigen beheer de single uit en hoopten dat we uit de kosten zouden komen. Dat resulteerde toen in een gouden plaat en Nederlandse nummer-1-hit."

In het buitenland had de Hermes House Band al veel succes, maar een nummer-1-hit zat er nog niet in. Tot nu toe dus. "Dankzij de Franse voetballers mogen we dit meemaken. Het is leuk dat een heel land ons studentenliedje zingt."

De originele versie van Gloria Gaynor staat overigens op plaats 2 in de Franse hitlijst.

Dit is een artikel van

STER Reclame