Wekdienst 25/7: Juncker naar Trump en een spannend experiment in de Tour

Reuters

Goedemorgen! Vandaag zijn er uitspraken in twee rechtszaken, de voorzitter van de Europese Commissie gaat op bezoek bij Donald Trump en er is een spannend experiment in de Tour de France.

Vandaag wordt het al een stuk warmer dan gisteren. Het is vrij zonnig, maar ontstaan er ook wat stapelwolken. De wind is zwak uit noordelijke richting en het wordt 30 tot 34 graden. Donderdag en vrijdag wordt het nog heter met in het binnenland mogelijk maxima van 36 of 37 graden.

Weerplaza

Moet je de deur uit? Dit is het overzicht van de wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De rechtbank komt vandaag met een vonnis in de zaak die nabestaanden van de kapers van de trein bij de Punt in 1977 hebben aangespannen tegen de Staat. Zij beschuldigen militairen ervan de kapers bewust te hebben doodgeschoten in opdracht van de toenmalige minister Dries van Agt. Zes van de negen gijzelnemers kwamen toen om.
  • Ook volgt er een uitspraak in de rechtszaak die Patricia Paay aanspande tegen GeenStijl. Die gaat over een link die GeenStijl in februari op zijn site zette naar een seksvideo van Paay.
  • Jean-Claude Juncker gaat in Washington op bezoek bij Donald Trump. De Europese Unie en de Verenigde Staten staan op de rand van een handelsoorlog en de voorzitter van de Europese Commissie wil het daar met de Amerikaanse president over hebben.
  • In de Tour de France is het tijd voor een bijzonder experiment. Er wordt laat gestart voor een extreem korte rit van 65 kilometer over drie zware cols. In de rit zit geen enkele vlakke meter, waardoor Tom Dumoulin vuurwerk verwacht. De etappe is vanaf 15.20 uur live te volgen via NOS.nl, in de app, op NPO 1 en via NPO Radio 1.

Het profiel van de zeventiende etappe van de Tour NOS

Wat heb je gemist?

Twee EU-commissarissen waarschuwen voor een nieuwe methode van autofabrikanten om te knoeien met CO2-reductiecijfers. NRC schrijft dat het daarover een brief in handen heeft.

De commissie heeft voorgesteld dat auto's in 2025 15 procent minder CO2 per kilometer uitstoten dan in 2021. De commissarissen schrijven dat ze bewijzen hebben dat autofabrikanten nu al bewust een te hoge uitstoot opgeven. Dat is in hun voordeel omdat ze dan minder hoeven te doen om te voldoen aan de vereiste reductie.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog dit:

Grote consternatie in een vliegtuig op het vliegveld van Gotenburg. De Zweedse studente Elin Ersson kwam erachter dat tussen de passagiers een 52-jarige man zat die door de Zweedse immigratiedienst naar Afghanistan uitgezet zou worden. Ze weigerde te gaan zitten totdat de Afghaan uit het toestel werd gehaald en zond haar actie live uit op Facebook. Na twee uur werd de man door drie begeleiders uit het vliegtuig gehaald.

De Afghaanse man zit momenteel vast. Volgens de Zweedse autoriteiten wordt hij nog steeds uitgezet. Het is onduidelijk of Ersson een boete krijgt. Turkish Airlines, die door de actie gedupeerd werd, kan haar verantwoordelijk houden voor de vertraging.

Hele fijne dag!

STER Reclame