Alaphilippe passeert gevallen Yates en wint eerste Pyreneeënrit

De eerste Pyreneeënetappe heeft niet voor verschuivingen gezorgd in de top van het algemeen klassement van de Ronde van Frankrijk. De favorieten bestookten elkaar niet op de drie beklimmingen van de dag en ook in de afdaling naar Bagnères-de-Luchon bleven aanvallen uit.

Geletruidrager Geraint Thomas staat nog altijd 1.39 voor op zijn ploeggenoot Chris Froome. Tom Dumoulin staat derde op 1.50 van de Brit.

Winst voor Alaphilippe, Mollema vierde

Julian Alaphilippe won de zestiende Touretappe. De Franse drager van de bolletjestrui maakte deel uit van een grote kopgroep die uit elkaar viel op de beklimmingen in de finale van de rit.

Adam Yates kwam nog als eerste boven op de laatste col, maar gleed onderuit in een van de bochten, waarna Alaphilippe hem passeerde.

Bauke Mollema kwam op zo'n twintig seconden als vierde over de streep. Robert Gesink oogde sterk op de slotklim, maar moest genoegen nemen met de zesde plaats.

In het eerste uur probeerden verschillende groepjes weg te komen, maar geen van die pogingen slaagde. Na dertig kilometer werd de etappe tijdelijk stilgelegd als gevolg van een protestactie van boeren. Op de weg lagen strobalen en de politie zette traangas in tegen de actievoerders.

Het traangas trof ook verschillende renners. Pas toen zij hun ogen hadden uitgespoeld, kon de koers, na ongeveer een kwartier, weer worden hervat.

Traangas stopt renners in eerste Pyreneeënetappe Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Daarna duurde het wederom lang voordat er zich een definitieve kopgroep vormde. Uiteindelijk maakte een groep die bijna een derde van het peloton omvatte zich los: 47 van de 150 renners die aan het vertrek stonden, trokken ten aanval.

In de kopgroep reden vijf Nederlanders: Bauke Mollema, Robert Gesink, Koen de Kort, Tom-Jelte Slagter en Marco Minnaard.

Gilbert duikelt het ravijn in

Aan het begin van de eerste serieuze Pyreneeëncol, de Portet d'Aspet (tweede categorie), ging Philippe Gilbert ervandoor. De Belg was als eerste boven, maar liet de Tourvolgers in de afdaling flink schrikken. Gilbert nam een van de bochten te wijd en duikelde over een stenen muurtje het ravijn in.

Gilbert viel niet al te diep en werd snel weer naar boven geholpen. Nadat de medische dienst van de Tour hem had gecontroleerd en Gilbert een duimpje had opgestoken naar de camera stapte hij weer op de fiets.

De QuickStep-renner reed de etappe uit, maar kondigde bij de teambus aan dat hij woensdag niet meer van start gaat.

Gilbert mist bocht in afdeling en vliegt over rand Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De kopgroep van 47 was vervolgens al flink uitgedund toen Gesink en Damiano Caruso wegsprongen aan de voet van de Col de Menté (eerste categorie). Het peloton reed al op zo'n tien minuten waardoor de klassementsmannen kansloos waren voor de dagzege.

Eerst sloten vijf renners, onder wie Mollema, zich bij Gesink en Caruso aan en niet veel later volgden nog negen coureurs waardoor een kopgroep van zestien begon aan de laatste klim van de dag.

Gesink oogt sterk, maar komt tekort

Op de Col du Portillon (eerste categorie) liet Gesink zich opnieuw zien. Hij sloeg met Domenico Pozzovivo een gaatje, Mollema sloot als eerste aan en ook onder anderen Alaphilippe en Adam Yates kwamen erbij.

Yates demarreerde direct en begon zeventien seconden voor Alaphilippe aan de lastige afdaling naar de finishplaats. De Brit verspeelde zijn kansen op de ritzege echter toen hij weggleed in een van de bochten.

Alaphilippe, vorige week dinsdag ook winnaar van de eerste Alpenetappe, maakte geen fout en won met vijftien seconden voorsprong op Gorka Izagirre, Adam Yates en Mollema.

De uitslag van de zestiende etappe

STER reclame