Veteraan André du Pon (105) NOS

De oudste veteraan van Nederland, André du Pon, is op 105-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de vrijgemaakt-gereformeerde kerk in Vlaardingen.

Du Pon ontving het Mobilisatie Oorlogskruis voor zijn inzet tijdens de mobilisatie in 1939 en 1940. "Op 10 mei 1940 om 04.00 uur werden we gewekt door kanongeroffel, een hoop herrie", vertelde hij vorige maand tegen de NOS. "Het eerste slachtoffer viel nog geen tien minuten later. Naast mij werd iemand neergeschoten vanuit de lucht."

Dat Nederland niet echt een kans had tegen de Duitsers, was al snel duidelijk. "We hadden het pantserafweergeschut, een heel klein kanonnetje. Maar als je die grote kanonnen van de Duitsers zag, daar bliezen ze Nederland mee weg."

Bekijk hieronder wat Du Pon zich nog meer herinnert uit die tijd:

Veteraan André du Pon (105) blikt terug op de Duitse inval in 1940

Toen de oorlog net was uitgebroken dacht hij niet dat hij de 105 zou halen, vertelt hij in het interview. "Ik rekende erop dat ik deze oorlog niet zou overleven."

Du Pon schreef daarom een brief aan zijn echtgenote. "Je bent een jonge vrouw, dus ik zou het je nooit kwalijk nemen als je nog een goede man zou tegenkomen." Na de capitulatie op 15 mei ging Du Pon echter gewoon terug naar huis. Het echtpaar kreeg drie kinderen.

In april werd Du Pon benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau, vanwege het vrijwilligerswerk dat hij tot op hoge leeftijd deed. Hij zou afgelopen Veteranendag, 30 juni, koning Willem-Alexander en premier Rutte ontmoeten, maar vanwege zijn gezondheid moest Du Pon afzeggen.

STER reclame