Samenvatting Duitse GP: Hamilton wint, Verstappen vierde Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Max Verstappen is bij de voorlopig laatste Grand Prix van Duitsland op het circuit van Hockenheim als vierde geëindigd. Lewis Hamilton won na een indrukwekkende inhaalrace. Sebastian Vettel had lange tijd de beste papieren, maar viel vijftien ronden voor het eind uit.

Enige tijd na de race werd de overwinning van Hamilton ter discussie gesteld. De Brit dient zich bij de officials van de Formule 1 te verantwoorden voor een opvallende manoeuvre.

Pitstraat

Op het moment dat de safetycar in de baan was verschenen omdat koploper Vettel van het circuit was geschoten, stond Hamilton op het punt de pitstraat in te gaan, maar op het laatste moment bedacht hij zich en vloog toch weer het circuit op.

De Brit liep het risico zijn zege kwijt te raken door een tijdstraf, maar de wedstrijdleiding hield het bij een waarschuwing.

De race was lange tijd niet bepaald spectaculair te noemen. Daniel Ricciardo was na een knappe inhaalrace - van de negentiende naar de zesde plaats - halverwege de race de eerste uitvaller. De safety car hoefde niet in actie te komen en mooie inhaalacties waren schaars.

De spanning zat hem vooral in de vraag of het zou gaan regenen. Die vraag werd in de 44ste ronde positief beantwoord en dat leverde het nodige tumult op.

Verstappen gokt

Omdat het circuit slechts voor een deel nat was, werd het voor de coureurs lastig de juiste banden te kiezen. Zo werd Verstappen naar binnen gehaald voor intermediates, maar twee rondes later liet de Limburger er toch weer ultrasofts op leggen.

Een podiumplaats leek daardoor ver weg, maar in de 52ste ronde vloog Vettel in winnende positie met zijn Ferrari van de baan. De Duitser won nog nooit op Hockenheim. Hij maakte zijn excuses aan zijn team. "Een kleine fout van mij met grote gevolgen", legde Vettel later uit.

Achter de safetycar schoof het veld ineen.

Hamilton, als veertiende gestart na een dramatische kwalificatie, was ineens de nieuwe koploper en hield in het vervolg ondanks een nieuwe regenbui de leiding zonder problemen vast.

Hij nam tevens de koppositie in de WK-stand over van de ongelukkige Vettel. Verstappen kon geen progressie meer boeken en werd vierde. "Wonderen bestaan nog", riepen ze bij Mercedes na de gelukkige zege. "Ik ben jullie zo dankbaar", jubelde de winnende Brit, die zaterdag nog vertwijfeld naast zijn auto zat.

Uitslag GP Duitsland

STER reclame