Held van Lübeck: 'Ik besloot in een reflex om in te grijpen'

AFP

Snel handelen van de chauffeur en moedig ingrijpen van een passagier maakten het verschil. De steekpartij in een bus in het Duitse Lübeck had mogelijk veel ernstiger kunnen zijn als er niet zo daadkrachtig was opgetreden tegen de dader.

Inmiddels is duidelijk wat zich heeft afgespeeld in de lijnbus, vrijdagmiddag om 13.47 uur. De chauffeur heeft op dat moment al snel door dat er iets mis is: hij ziet rook in het midden van de bus. Meteen stopt hij en opent de deuren zodat de passagiers weg kunnen.

Hij rent de bus in, naar een rugzak waar een fles in blijkt te zitten. "Vermoedelijk spiritus", zegt de chauffeur tegen regionale media. Dan wordt hij van achteren neergeslagen door de dader, een 34-jarige Duitser die in Iran is geboren.

De 25-jarige passagier Maikel Henkel ziet het gebeuren. "Plotseling trok hij een mes en begon hij willekeurig op mensen in te steken."

Als een vrouw naast Henkel zich aan hem vastklampt en zegt dat ze bang is, besluit hij in een reflex om in te grijpen, vertelt Henkel aan de Duitse zender RTL:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'In een reflex schopte en duwde ik de aanvaller weg'

Maikel Henkel weet de messteker tegen de vloer van de bus te werken. Dan arriveert de politie en wordt de dader overmeesterd.

Volgens de autoriteiten zijn er geen aanwijzingen dat de dader is geradicaliseerd. Hij heeft niets gezegd over zijn motief. Maikel Henkel wisselde in de bus wel enkele woorden met de dader. "Ik vroeg me hardop af waarom iemand zoiets doet. Waarop ik van hem het antwoord kreeg dat wij Duitsers dat van hem gemaakt hebben. Wat daarachter zit, weet ik niet."

Henkel is achteraf blij dat hij in actie kwam - en dat hij er zonder kleerscheuren vanaf is gekomen. "Ik zou dat ook willen in zo'n situatie, als ik het slachtoffer was. Ik zou dan echt hulp willen."

De dader wordt verdacht van poging tot moord. Naar aanleiding van de beelden van videocamera's in de bus denkt de politie dat hij het doel had de bus in brand te steken en zoveel mogelijk slachtoffers te maken.

Gewonde Nederlanders

Bij de steekpartij raakten ook twee Nederlanders gewond, een van hen, een 21-jarige man uit Leeuwarden, ernstig. Hij is buiten levensgevaar.

De man zal mogelijk maandag gehoord worden door de Duitse justitie, als zijn gezondheid het toelaat. "Het 21-jarige slachtoffer uit Nederland is een belangrijke getuige", aldus Ulla Hingst, hoofdofficier van justitie in Lübeck. "We zullen hem horen als de artsen hebben vastgesteld dat hij daarvoor genoeg is opgeknapt."

STER Reclame