NOS Nieuws

Bergen op Zoom: geen schimmige maar werkrelatie met Philip Morris

De gemeente Bergen op Zoom spreekt tegen dat het een schimmige relatie onderhoudt met het tabaksbedrijf Philip Morris, dat sinds 1969 een grote fabriek binnen de gemeentegrenzen heeft staan. De gemeente verwerpt de conclusie van de Onderzoeksredactie Tabak, waarin het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, onderzoeksjournalisten en de nieuwssite Follow the Money samenwerken, dat er sprake is van een dubieuze relatie tussen bedrijf en gemeente.

De onderzoekers bekeken met een beroep op de Wet openbaarheid van Bestuur ruim duizend interne stukken. Zij stellen dat de gemeente zich voor het karretje van Philip Morris heeft laten spannen, door op verzoek van het bedrijf te lobbyen tegen anti-rookmaatregelen, zoals de verhoging van de accijns op tabak. Ook zou de gemeente zich in 2011 in Den Haag hebben verzet tegen anti-tabaksmaatregelen van de Europese Unie.

Duister

Het onderzoekscollectief denkt dat lang niet alle informatie is vrijgegeven en zegt dat bovendien veel onleesbaar is gemaakt op de vrijgegeven stukken.

Bergen op Zoom zegt dat het niet meer dan normaal is dat de gemeente een werkrelatie onderhoudt met zo'n grote werkgever en dat het niet actief gelobbyd heeft tegen maatregelen tegen het roken. Een woordvoerder liet wat dit betreft wel weten dat het een tabaksbedrijf vrijstaat om gemeenteraadsleden te benaderen.

Philip Morris in Bergen op Zoom telde ooit 2000 werknemers en was om die reden van groot economisch belang voor de stad. Bij een grote reorganisatie werden 1200 banen geschrapt. Nu wordt een nieuwe productielijn opgezet, die op den duur werk moet bieden aan 700 mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl