Moslims en kopten gedood in Caïro

Aangepast op

In de Egyptische hoofdstad Caïro zijn bij gevechten tussen moslims en kopten gisteravond zeker tien mensen omgekomen. Ongeveer honderd mensen raakten gewond.

Er braken rellen uit nadat kopten een kruispunt hadden geblokkeerd, uit protest tegen de brandstichting in een kerk in Helwan. Automobilisten die erlangs wilden, pikten dat niet.

Volgens ooggetuigen gingen de partijen elkaar op straat met geweren, knuppels en messen te lijf. Er zijn slachtoffers in beide kampen. De gevechten werden beëindigd door het leger.

Spanningen

De kerk in Helwan brandde vrijdag af na rellen tussen moslims en kopten waarbij twee doden vielen. Aanleiding voor de rellen was een ruzie tussen twee families over een relatie tussen een christelijke man en een islamitische vrouw. Het militiare interim-bewind heeft inmiddels beloofd de kerk te zullen herbouwen.

Er zijn al langer spanningen tussen de koptische minderheid in Egypte en moslims. Op Nieuwjaarsdag kwamen 21 mensen om het leven bij een bomaanslag op een koptische kerk in Alexandrië.

De kopten, die ongeveer 10 procent van de bevolking uitmaken, klagen over discriminatie door de overheid en aanvallen door radicale moslims.

Vorige maand leek de spanning even verdwenen, tijdens de anti-Mubarakbetogingen op het Tahrirplein, maar sinds die tijd zijn alweer op verschillende plaatsen gewelddadigheden ontstaan.