'Reddingsvest heb je niet nodig, zei kapitein vlak voor bootdrama Missouri'

In de VS staat de veiligheid op rondvaartboten ter discussie na het ongeluk op een meer in de staat Missouri waarbij donderdag 17 mensen omkwamen. Ook beweert een overlevende dat de kapitein tegen de passagiers had gezegd dat ze geen reddingsvesten nodig hadden.

Volgens de wet zijn in de staat Missouri reddingsvesten op rondvaartboten niet verplicht, behalve voor kinderen onder de zeven jaar die zich niet in de cabine bevinden. Naast de reddingsvesten is er ook discussie over de veiligheid van het vaartuig dat donderdag in het meer verdween. De autoriteiten willen de boot uit het water halen voor onderzoek.

Het amfibische voertuig met 31 mensen aan boord sloeg om in een zware storm. Tijdens het noodweer was nog een andere rondvaartboot op het meer. Die wist veilig de oever te bereiken.

Op video-opnames van getuigen is te zien hoe de twee boten in moeilijkheden verkeren in de golven:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Video-opname van rondvaartboten Missouri in zwaar weer

Volgens overlevende Tia Coleman waren er wel reddingsvesten aan boord. "De kapitein zei tegen ons: je hoeft de reddingsvesten niet te pakken. Je zal ze niet nodig hebben. Dus niemand pakte een vest, want we luisterden naar de kapitein en hij zei dat we moesten blijven zitten. Toen we ze wilden pakken, was het al te laat."

Coleman denkt dat meer passagiers het hadden overleefd als ze reddingsvesten hadden gedragen. "Ik denk dat veel levens gespaard waren gebleven."

Negen familieleden omgekomen

Voor Coleman was de afloop van de bootramp dramatisch: ze verloor negen familieleden. "Ik ben al mijn kinderen en mijn man kwijtgeraakt", vertelde ze Fox News. "En ook mijn schoonmoeder, schoonvader, oom, schoonzus en een neef. Ik ben wel in orde, maar dit is heel moeilijk."

Behalve de vrouw overleefde nog een tweede familielid de ramp. De kapitein overleefde het drama ook. Hij ligt in het ziekenhuis.

WSB-TV
@wsbtv
Channel 2's @CarlWillisWSB confirms that the 9 family members who died in the duck boat accident were from Indianapolis. Carl talked with another family member who wasn't on the boat. He shared this photo with us. The woman on the far left and the boy on the far right survived.
6 maanden geleden

De 17 slachtoffers zijn gisteravond herdacht tijdens een herdenkingsdienst. Honderden mensen brandden kaarsjes voor de slachtoffers.

Honderden mensen herdachten de slachtoffers in Branson, Missouri Reuters

Het amfibische voertuig, een zogenaamde 'duck boat', wordt over de hele wereld ingezet als rondvaartboot. Duck boats zijn ontwikkeld uit landingsvaartuigen die in de Tweede Wereldoorlog werden gebruikt. Het gevaar van die boten op wielen is dat ze snel water maken als het misgaat. Daarnaast bestaat het risico dat mensen vast komen te zitten onder de overkapping van de boot.

Het ergste ongeluk tot nu toe met een duck boat gebeurde in 1999. Dertien opvarenden kwamen om op Lake Hamilton in Arkansas. In 2010 verdronken twee tieners in een duck boat na een aanvaring bij Philadelphia.

STER Reclame