Max Verstappen AFP

Max Verstappen start zondag van de tweede startrij bij de Grand Prix van Duitsland. De Nederlander eindigde met een tijd van 1.11,822 als vierde in de kwalificatie.

Polepositie op het circuit van Hockenheim is voor Ferrari-coureur Sebastian Vettel, die na een spannende ontknoping voor zijn thuispubliek 1.11,212 klokte. Het is voor Vettel de 55ste pole in zijn loopbaan.

Naast Vettel op de eerste startrij staat de Fin Valtteri Bottas, die zijn Mercedes naar een tijd 1.11,416 stuurde. Kimi Räikkönen eindigde nog net voor Verstappen als derde.

Lewis Hamilton viel in de eerste kwalificatiesessie uit. Daniel Ricciardo start zondag als laatste door allerlei aanpassingen aan zijn Red Bull-bolide.

Na een door flinke regenval in het water gevallen derde training, begon de kwalificatie onder droge omstandigheden. De regen was weggetrokken en de baan was op de meeste plaatsen opgedroogd op het moment dat de coureurs het circuit opreden. Overigens bleef de dreiging van regen wel meespelen op de achtergrond.

Voor Hamilton verliep het eerste deel van de kwalificatie dramatisch. De wereldkampioen zette de vijfde tijd neer, stuiterde een paar keer hard over de kerbstones en meldde vervolgens problemen met de versnellingsbak. De hydraulische druk was weggevallen.

Achtertuin Mercedes

Zijn Mercedes viel in de achtertuin van het Duitse bedrijf zelfs stil. Hamilton duwde de bolide zelf nog even voort, maar zakte vervolgens zwaar teleurgesteld naast de Mercedes door de knieën.

Lewis Hamilton staat teleurgesteld bij zijn kapotte Mercedes tijdens de kwalificatie voor de GP van Duitsland EPA

Voor Daniel Ricciardo, de teamgenoot van Verstappen, viel er weinig te winnen in de kwalificatie. Door allerlei aanpassingen aan de motor wist de Australiër al dat hij zondag achteraan moet beginnen.

Na de eerste kwalificatiesessie (negende) stopte Ricciardo. "Hierdoor hebben we zondag de vrijheid bij de keuze op welke band we willen starten. Er viel voor mij vandaag niets te halen."

Grindbak

De tweede kwalificatiesessie werd opgehouden door een schuiver van Marcus Ericsson, die zijn Sauber in de grindbak parkeerde en vervolgens een lading grind meenam.

De baan moest worden schoongemaakt en Verstappen, die de tweede sessie begonnen was op de softband, kwam in het slotdeel met de ultrasoftband tot de tweede plaats op 0,036 seconde van de snelle Valtteri Bottas (1.12,962).

Tijdens het derde en laatste deel van de kwalificatie begon het weer aardig donker te worden. De regen bleef echter lang genoeg weg. Sebastian Vettel, op 50 kilometer van Hockenheim geboren, zette met de Ferrari direct de toon met een tijd van 1.11,539. Bottas verbeterde die tijd in zijn laatste rondje tot 1.11,416, maar Vettel sloeg terug in zijn ultieme poging met 1.11,212.

Uitslag kwalificatie GP Duitsland

STER reclame