Openbaar Ministerie

De politie heeft zeven verdachten aangehouden na de vondst van ruim 1100 kilo cocaïne in een container met bevroren vis in Zaandam. De grote partij drugs werd op 6 juli ontdekt in Rotterdam, nadat de politie was getipt.

Na aankomst bij een bedrijf in Zaandam deed een arrestatieteam van de politie een inval. Op dat moment waren mannen volgens de politie bezig met het openmaken van de dozen. De drugs, met een straatwaarde van minimaal 22 miljoen euro, zijn meteen na de ontdekking vernietigd.

Een 48-jarige Hagenaar en zes mannen uit Utrecht, Tiel, Albanië en de Verenigde Staten zijn aangehouden. Ze zijn allen tussen de 28 en 48 jaar oud. De Hagenaar had mogelijk een organisatorische rol en werd in zijn woonplaats opgepakt, de anderen zouden betrokken zijn bij het ophalen van de drugs en werden in Zaandam gearresteerd.

Ecuador

De afgelopen twee weken werd onder leiding van een officier van justitie van het Landelijk Parket, de FIOD en de douane onderzoek gedaan naar de herkomst en bestemming van de drugs. Daaruit bleek dat de container afkomstig was uit Ecuador.

Bij doorzoekingen in bedrijfspanden van de Hagenaar in Rijswijk en Alphen aan den Rijn, zijn woning in Den Haag en een caravan in Bergambacht, zijn chemicaliën gevonden. Er wordt onderzocht of die waren bestemd voor de productie van synthetische drugs.

Alle verdachten worden volgende week voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het OM zegt meer aanhoudingen niet uit te sluiten.

STER reclame