'Karakteristieke Cocu op goede weg bij Fenerbahçe'

Phillip Cocu op het trainingsveld Getty

De rustige, stabiele Phillip Cocu en de chaotische Turkse topclub Fenerbahçe. Ze spelen vanavond (20.00 uur) in Istanbul een oefenwedstrijd tegen Feyenoord.

Ze zijn inmiddels al een week of drie een koppel: Cocu en 'Fener'. Na zijn succesvolle jaren bij PSV vond de Eindhovenaar het tijd voor iets nieuws en dat vond hij in Turkije.

Zijn opdracht? De filosofie van de club veranderen. Waar er in het verleden meer gaten dan biljetten in de clubportemonnee bleken te zitten, is het nu vooral tijd om de hand op de knip te houden.

Volgens Turkse media staat Feyenoorder Sven van Beek in de belangstelling van Fenerbahçe. Cocu wil graag nog een centrumverdediger aan zijn selectie toevoegen. Van Beek zelf zei tijdens de Open Dag van Feyenoord dat er niets van waar is en hij in Rotterdam blijft.

Overigens wil Cocu ook nog een spits. Nu heeft hij alleen Robert Soldado in huis als afmaker. 'Fener' is in onderhandeling met Tottenham Hotspur om Vincent Janssen nog een jaar te huren.

Phillip Cocu (l) tijdens een training van Fenerbahçe Getty

De Turken werden al eens gestraft door de UEFA vanwege het overtreden van de Financial Fair Play-regels en staan nog altijd onder streng toezicht, waardoor er weinig mogelijk is qua transfers.

Moeilijke tijden

"Het zijn moeilijke tijden voor de club, maar dat weet Cocu ook", vertelt Serkan Saydam, voetbalverslaggever van de Turkse staatsomroep TRT. Hij reisde met Fenerbahçe mee richting het trainingskamp in Lausanne afgelopen week.

"Ik vind Cocu een karakteristieke man, hij lijkt mij op de goede weg. Hij is aangesteld om met jonge spelers te werken, ze beter te maken en daarna te verkopen. De club is genoodzaakt om dat te doen", aldus Saydam.

Fenerbahçe English
@Fenerbahce_EN
📸 Our captain @1VolkanDEMIREL and our coach Phillip Cocu! 😀 #Fenerbahçe
6 maanden geleden

De verslaggever zag dat Cocu zijn spelers liet zweten in Zwitserland, met trainingen van vaak twee uur lang. In de spelersgroep drie nieuwe, jonge gezichten: doelman Berke Özer (18), middenvelder Baris Alici (21) en de van NEC overgenomen aanvallende middenvelder Ferdi Kadioglu (18).

Daum

De nieuwe weg die de club met Cocu nu inslaat, doet Saydam denken aan de zomer van 2003, toen de Duitser Christoph Daum trainer werd aan de Bosporus.

"Ook Daum moest voornamelijk werken met jonge spelers. Hij werd in zijn eerste twee seizoenen bij de club meteen twee keer kampioen, mede dankzij een sterke Pierre van Hooijdonk."

Christoph Daum ANP Pro Shots

Verandering heeft vaak tijd nodig. Vraag het maar aan Cocu's vriend en oud-ploeggenoot Frank de Boer, die zowel bij Internazionale als Crystal Palace die tijd niet kreeg. En als de Turkse voetballerij ergens niet om bekend staat, is het wel geduld.

Het maakt de opdracht van Cocu extra lastig. Saydam: "De druk bij 'Fener' is altijd hoog. Tweede is niet goed genoeg. Cocu vraagt om geduld en hij krijgt in de voorbereiding in ieder geval de tijd om aan het team te werken."

Turkse media

Wat in ieder geval handig is voor de Nederlandse coach: een goede band opbouwen met de journalisten uit het land. "De Turkse media zijn bikkelhard", weet Saydam.

"Hij moet vrienden gaan maken. Daar is hij op het trainingskamp al mee begonnen. Ingegeven door de president van de club, denk ik."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Presentatie Cocu bij Fenerbahçe

STER Reclame