NOS Nieuws

Rechter: flitsen bij Heinenoordtunnel mag niet

De politie had niet mogen flitsen bij de Heinenoordtunnel op de A29 bij Barendrecht. Dat heeft de rechtbank deze week bepaald.

Een automobilist had bezwaar gemaakt tegen een verkeersboete van 113 euro vanwege te hard rijden die hij of zij had gekregen. Volgens de bezwaarmaker mocht er niet geflitst worden op deze plek, vlak voor de Heinenoordtunnel bij hectometerpaal 14.7, omdat daar een bocht zit.

De rechter is het eens met dat argument: door die bocht is het mogelijk dat de radarmeting niet klopt.

Terugbetalen

De uitspraak van de rechter heeft mogelijk grote gevolgen voor duizenden andere boetes die op deze plek zijn uitgedeeld. Volgens het AD werden alleen al begin 2017 ruim 18.000 boetes uitgeschreven bij hectometerpaal 14.7.

Agenten trokken vorig jaar bij het AD al aan de bel over de situatie, omdat de flitslocatie niet voldoet aan de voorschriften van de politie. Daarin staat dat er alleen geflitst mag worden bij een recht stuk weg van minstens 50 meter lang.

Over de situatie werden vorig jaar Kamervragen gesteld door de VVD. Toen antwoordde minister Blok dat de kromming volgens de politie dusdanig is, dat dit wel is toegestaan.

Miljoenen

Tegen het AD zegt verkeersrechtadvocaat Hans van Riet dat de enige juiste beslissing die het Openbaar Ministerie kan nemen, het terugbetalen van de boetes is. Dat loopt in de miljoenen. "Maar het zou hen sieren", zegt hij. "Het stuk voor stuk aanvechten van de boetes kost een veelvoud aan belastinggeld."

Het OM zegt de uitspraak te bestuderen. "Dat kan twee kanten op. Of we gaan in hoger beroep, of we moeten kijken of die boetes worden teruggedraaid", zegt een woordvoerder. Op welke termijn het OM dat besluit kan de woordvoerder niet zeggen. "We nemen nog even de tijd om de gevolgen van de uitspraak te bekijken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl