Hollandse Hoogte

De toestand van de Nederlander die gisteren zwaargewond raakte toen hij in een bus in de Duitse stad Lübeck werd neergestoken is niet langer kritiek. Dat zegt een van zijn vrienden, met wie hij in Duitsland op vakantie was. Het 21-jarige slachtoffer ligt nog wel op de intensive care. Een andere man uit de vriendengroep liep een 'oppervlakkige verwonding' op.

Het groepje Nederlanders, drie mannen en een vrouw, zat gisteren in een bus toen een man plotseling instak op passagiers. Bij de steekpartij raakten in totaal tien mensen gewond. Vijf van hen moesten daarna naar het ziekenhuis worden gebracht. De dader liet ook een rokende rugtas achter in de bus.

De aangehouden man, een 34-jarige Duitser die in Iran is geboren, heeft over het motief van zijn daad nog niets gezegd. Het lijkt er volgens de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Sleeswijk-Holstein niet op dat de actie een terroristische achtergrond heeft.

Poging tot moord

De man is vanmiddag voorgeleid, hem wordt poging tot moord ten laste gelegd.

De vader van de dader beschrijft hem tegenover Der Spiegel als psychisch afwijkend. "Hij had het gevoel dat hij door zijn buren werd lastiggevallen. Zo zouden ze hem mishandelen met schadelijke stralingsaanvallen door de muur."

De chauffeur schatte dat er op het moment van de steekpartij zo'n zeventig mensen in de bus zaten. Ze waren op weg naar het stadsdeel Travemünde, waar 's avonds een zeilevenement werd geopend. Persbureau DPA meldt dat de politie bij de festiviteiten duidelijk zichtbaar aanwezig was.

STER reclame