NRD

In de Duitse stad Lübeck heeft een man in een volle bus op mensen ingestoken met een mes. Er zijn tien gewonden, onder wie twee Nederlanders. Het zijn een man en vrouw van 21 jaar uit Friesland. Ze waren samen met een andere man en vrouw op vakantie in Hamburg.

De Nederlandse man ligt nog in het ziekenhuis.

Volgens de deelstaatminister van Binnenlandse Zaken hebben zeker zes mensen steekwonden. Een van de slachtoffers zou zwaargewond zijn.

Overmeesterd

De verdachte is opgepakt; hij zou door passagiers overmeesterd zijn. Het is een 34-jarige Duits staatsburger, die volgens de hoofdofficier van justitie in Lübeck woont, maar in Iran geboren is. Ze zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat "deze persoon op welke wijze dan ook geradicaliseerd is". De verdachte zou niets hebben geroepen of gezegd toen hij op de passagiers instak.

Ook nu wil hij niets zeggen. Hij beroept zich op zijn zwijgrecht.

Buren van de verdachte hebben tegen journalisten gezegd dat de man eerder vandaag vernielingen in zijn huis heeft aangericht. Zo zou hij de verwarming van een muur hebben getrokken.

De omgeving van de bushalte waar de steekpartij plaatsvond, in het stadsdeel Kücknitz, werd afgezet. Ook het treinverkeer lag urenlang stil.

Zo'n dertig buspassagiers zijn gehoord, maar er zijn ook verscheidene inzittenden meteen naar huis gegaan nadat ze uit de bus waren gevlucht. De politie vraagt hun zich alsnog te melden, zodat ook zij kunnen vertellen wat er is gebeurd. Ook wil de politie in contact komen met ooggetuigen die zich nog niet hebben gemeld.

Bekijk hier de eerste beelden van na het incident:

Meerdere gewonden bij steekpartij in bus Lübeck

De verdachte zou een rokende rugzak in de bus hebben achtergelaten. Ooggetuigen zeggen tegen Lübecker Nachrichten dat hij daarna op mensen begon in te steken.

De buschauffeur werd ook aangevallen. Die maakte de deuren open, zodat de inzittenden konden ontsnappen. De politie reed op dat moment toevallig langs en kon de man overmeesteren.

Lübeck ligt 70 kilometer ten noordoosten van Hamburg. De bus was onderweg naar stadsdeel Travemünde, waar op dit moment een van de grootste zeilevenementen ter wereld plaatsvindt, Travemünder Woche. Elk jaar komen er honderdduizenden mensen op af, van over de hele wereld.

STER reclame