Supporters van de club in de Sporthallen Zuid in Amsterdam
NOS Nieuws

'Recherche was bang voor liquidatie' bij zaalvoetbalclub 't Knooppunt

De onderwereld was zowel op de tribune als achter de schermen vertegenwoordigd. De politie stelt na uitgebreid onderzoek dat zaalvoetbalclub 't Knooppunt in Amsterdam jarenlang is gefinancierd met crimineel geld. En nu heeft de KNVB het lidmaatschap van de club uit De Pijp opgezegd.

"De recherche had een aantal jongens op de tribunes gewaarschuwd voor aanslagen op hun leven", zegt misdaadjournalist Maarten van Dun. Hij heeft voor Het Parool onderzoek gedaan naar de club. Volgens hem was een deel van de clubsupporters bij de politie in beeld voor allerlei misdrijven. Tijdens wedstrijden zaten dit soort personen zij aan zij met de jeugd uit de buurt.

Angst voor liquidaties

"De recherche was bang dat er iemand geliquideerd zou worden op de tribune tussen de kinderen." Het bleken geen loze waarschuwingen. Vorige week vrijdag werd in De Pijp iemand van de harde kern van zvv 't Knooppunt neergeschoten. Vermoedelijk was het een poging tot liquidatie.

Criminaliteit stond aan de basis van het stormachtige succes van de buurtclub. De onderwereld investeerde jaarlijks tonnen in het Amsterdamse team, concludeerde de recherche na lang onderzoek. Het geldspoor zou onder meer leiden naar Houssine A. Hij is een van de hoofdpersonen in de liquidatiereeks in de hoofdstad, ook wel bekend als de Mocro-oorlog.

Supporters bestormden het veld, de keeper werd geslagen en de beker en medailles werden gestolen.

Maarten van Dun

Het zwarte geld werd bijvoorbeeld gebruikt om talentvolle spelers binnen te halen. "Een speler stapte van de club die kampioen was over naar 't Knooppunt - toen net promovendus", zegt Van Dun. Dat vond de recherche een opmerkelijke transfer. Ook speelden er bijvoorbeeld voetballers uit België, die naar verluidt drie keer per week vergoed naar Amsterdam en terug reden.

De in de jaren 90 opgerichte club drong in 2014 door tot het hoogste niveau: de eredivisie. Vorig jaar speelden de Amsterdammers nog op Europees niveau tegen het zaalvoetbalteam van FC Barcelona. De club was dat seizoen landskampioen geworden.

Twee jaar geleden kwam 't Knooppunt in het nieuws vanwege een uit de hand gelopen thuiswedstrijd. In de Sporthallen Zuid kwam het tot een confrontatie tussen thuissupporters en fans én spelers van tegenstander FC Marlène.

"Supporters bestormden het veld, de keeper van de tegenstander werd geslagen en de beker en medailles werden gestolen", zegt Van Dun. Op een video is te zien dat een speler van Marlène wordt achtervolgd naar de kleedkamer:

De man die de doelman had mishandeld, is volgens de misdaadjournalist dezelfde persoon die vorige week werd neergeschoten in De Pijp. De Amsterdammer van Pakistaanse afkomst zou in het circuit bekendstaan als 'Saqib'.

Na het incident van twee jaar geleden zette de KNVB de club uit de competitie. Later werd deze beslissing teruggedraaid. Nu, twee jaar verder, is het doek definitief gevallen voor 't Knooppunt. Twee weken geleden maakte de gemeente duidelijk dat de club niet meer welkom is in de sporthal. Gisteren werd het team geroyeerd door de KNVB.

Het bestuur van 't Knooppunt zou overwegen een doorstart te maken, meldde voetbalsite Het Amsterdamsche Voetbal twee weken geleden.

De clubleiding is benaderd voor een reactie, maar heeft nog niet gereageerd. Een bestuurslid zei eerder tegen Het Parool dat hij "niets weet van criminele geldstromen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl