NOS Nieuws

Leiding explodeert in New York, geiser op Fifth Avenue

Een explosie in een ondergrondse leiding heeft voor chaos gezorgd tijdens de ochtendspits in New York. Door de ontploffing ontstond een geiser die witte waterdamp omhoog spoot boven Manhattan. Inmiddels komt er geen stoom meer uit de krater.

Bekijk hier de beelden en hoor hoe een vrouw maar net wist weg te komen:

Enorme geiser op Fifth Avenue

Het incident gebeurde op de hoek van de bekende winkelstraat Fifth Avenue en 21st Street. Stukken asfalt vlogen de straat op en er ontstond een krater in het midden van Fifth Avenue. Door de explosie in de stoomleiding raakten ook water, gas en elektriciteitsleidingen beschadigd.

Gebouwen in de omgeving werden ontruimd en in de straten eromheen werd het verkeer stilgelegd. "Er zijn 28 gebouwen die in wat we de hot zone noemen, ontruimd en het zal nog wel even duren voordat de mensen terug kunnen", aldus een politiewoordvoerder.

Er zijn geen gewonden gevallen. Mogelijk is er wel asbest vrijgekomen, meldt de brandweer. Dat wordt onderzocht in een laboratorium. Als er inderdaad asbest is vrijgekomen, kan het opruimen dagen gaan duren.

De oorzaak van de explosie is onbekend. De brandweer heeft een onderzoek ingesteld.

Het stoomleidingnet onder de straten van Manhattan is aangelegd om wolkenkrabbers en bedrijven te verwarmen. Sommige bedrijven gebruiken de stoom ook voor schoonmaakdoeleinden.

In 2007 was er een zelfde soort explosie bij Grand Central Terminal in New York. Toen vielen er tientallen gewonden. Een vrouw overleed door een hartaanval. De oorzaak van dat ongeluk was dat veiligheidskleppen die open hadden moeten gaan toen de druk te hoog werd, waren geblokkeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl