NOS Nieuws

Nederlandse staalindustrie verdeeld over Europese importtarieven

Nu de Amerikaanse president Trump de invoerheffingen op staal en aluminium uit een fors aantal landen heeft ingevoerd, komt de EU met tegenmaatregelen. Brussel vreest dat het goedkope staal, dat voorheen naar de Verenigde Staten ging, nu Europa zal overspoelen.

Om dat tegen te gaan en de eigen markt te beschermen, komt de EU met een tijdelijke tariefmuur. Over 23 soorten staal waarvan meer wordt geïmporteerd dan voor dit handelsconflict zal een invoerheffing van 25 procent worden geheven. Nederlandse bedrijven kijken met gemengde gevoelens naar de ontwikkeling.

Nederlandse staalproducenten zoals Tata Steel zijn er blij mee. De tariefmuur voorkomt waarschijnlijk dat er een bulk aan goedkoop staal de Europese markt overspoelt.

Toch zijn er ook veel bedrijven die niet enthousiast zijn over het ingrijpen door de EU. De auto-industrie en staalverwerkers vrezen hogere prijzen voor staal. "Deze maatregelen zijn schadelijk voor onze concurrentiepositie. Het zal namelijk zorgen voor nog hogere prijzen in de EU, waar de prijzen al heel hoog zijn", zegt Erik Jonnaert van de Europese brancheorganisatie van autofabrikanten, ACEA.

Volgens de brancheorganisatie houdt de Europese Commissie er onvoldoende rekening mee dat de vraag naar staal de komende tijd juist zal toenemen.

Ook staalverwerker Van Merksteijn vraagt zich af of de Europese Commissie de groeiende economie goed meeweegt. Het bedrijf uit Almelo maakt onder andere betonijzer en hekwerk. "Het vreemde is dat het artikel walsdraad op de lijst staat. Terwijl er in Europa juist een tekort is aan walsdraad", zegt Arno Westerhof, directeur van Van Merksteijn.

Onzekerheid

De tariefmuur zal volgens Westerhof juist leiden tot nog meer onzekerheid voor zijn bedrijf. Het kan ertoe leiden dat het bedrijf voorzichtiger zal zijn met investeren in de toekomst.

Na 200 dagen buigt de EU zich weer over de tariefmuur en wordt gekeken of het een definitieve maatregel wordt. De onzekerheid rond de staalprijzen zal waarschijnlijk dus nog even aanhouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl