De Sewol werd in mei van dit jaar boven water gehaald
NOS Nieuws

Zuid-Korea moet nabestaanden slachtoffers ramp-ferry Sewol betalen

De nabestaanden van slachtoffers van de ramp met de Zuid-Koreaanse ferry Sewol krijgen een schadevergoeding van de regering en de scheepseigenaar, heeft een rechter in Seoul bepaald. De rechter acht de staat aansprakelijk voor deze scheepsramp uit 2014 waarbij 304 mensen verdronken, merendeels scholieren.

Aan boord van de Sewol waren 325 leerlingen van 16 en 17 jaar voor een schoolreis naar een vakantie-eiland. Zeventig van hen overleefden de ramp. Nabestaanden van een deel van de omgekomen scholieren spanden in 2015 een rechtszaak aan tegen de regering en de eigenaar van de ferry, Chonghaejin Marine.

Bemanning verliet schip

De ramp bleek het gevolg te zijn van een lange reeks nalatigheden. Zo was het schip in slechte staat en waren veel te veel mensen aan boord toegelaten. Toen de kapitein ook nog eens te snel een bocht inzette, kapseisde het schip voor de zuidwestelijke kust van Zuid-Korea.

De bemanning adviseerde de opvarenden in hun hut te blijven, en verliet daarna zelf het zinkende schip. Vervolgens greep ook de kustwacht niet adequaat in

De regering en de ferry-eigenaar moeten voor elk slachtoffer ruim 150.000 euro schadevergoeding betalen. De nabestaanden van de omgekomen scholieren krijgen ook nog extra smartengeld.

De kapitein van de Sewol werd eerder al veroordeeld tot 36 jaar gevangenisstraf vanwege grove nalatigheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl