Hollandse Hoogte | Imagine China
NOS Nieuws

Elektrische fietsen uit China worden duurder

De Europese Unie neemt maatregelen tegen goedkope elektrische fietsen. Vanaf morgen moeten Chinese e-bike-fabrikanten heffingen van 22 tot 84 procent betalen als ze hun producten op de Europese markt willen verkopen.

Fietsenmakers in Europa beschuldigden hun Chinese collega's van het dumpen van goedkope e-bikes. Ze waren bang voor een Chinese monopoliepositie in de EU. Brussel begon een onderzoek na klachten hierover.

Daaruit blijkt dat Europese producenten van elektrische fietsen bijna een kwart van hun marktaandeel verloren. In een paar jaar tijd verdrievoudigde de import van Chinese elektrische fietsen bijna. Meer dan een derde van de elektrische fietsen in Europa komt tegenwoordig uit China.

Producenten in China hebben 16 tot 43 procent minder kosten dan Europese e-bike-makers. Volgens het onderzoek worden er ook Chinese e-bikes onder de kostprijs verkocht, vermoedelijk om hun marktaandeel te vergroten.

Importeurs van elektrische fietsen vinden de heffing absurd, meldt persbureau Reuters. Ze zeggen dat Europese fietsenmakers niet onder de goedkopere Chinese e-bikes leden. De Europese vereniging voor fietsenmakers, EBMA, is juist blij. De belangenclub hoopt dat Europese fietsproducenten nu meer e-bikes gaan verkopen.

Nederlandse fietsenmakers Gazelle en Accel zijn nog niet bereikt voor een reactie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl