NOS Nieuws

Zanger Cliff Richard wint privacyzaak van BBC

De BBC en de politie moeten de zanger Cliff Richard een schadevergoeding van ruim 235.000 euro betalen. Hij won vandaag een rechtszaak van de BBC. Volgens de rechter heeft de Britse omroep in 2014 met behulp van de politie de privacy van Richard geschonden tijdens een politie-inval bij hem thuis.

De politie doorzocht de woning van Richard in verband met een mogelijke zedenzaak. De zanger werd ervan beschuldigd in de jaren tachtig seks te hebben gehad met een minderjarige. Daarvoor is hij uiteindelijk niet vervolgd, omdat er onvoldoende bewijs was voor het vermeende misbruik.

Live uitzending

Een dag voordat de politie de woning van Richard in 2014 binnenviel, tipte ze de BBC over de inval. Dat was naar eigen zeggen om te zorgen dat BBC-verslaggevers de politie niet in de wielen zouden rijden. De omroep zond de politie-inval live uit op televisie. Daarvoor werd ook een helikopter ingezet.

De 77-jarige Richard zegt dat hij "een gevoel van paniek en machteloosheid" kreeg toen hij zag dat de BBC live aan het uitzenden was boven zijn huis. De zanger was op het moment van de inval op vakantie in Portugal. Volgens hem heeft de Britse omroep zijn reputatie geschaad en kampt hij met gezondheidsproblemen door de voortdurende stress.

De BBC heeft steeds gezegd dat de berichtgeving in het publieke belang was. Na afloop van de uitspraak van de rechter vandaag bood BBC-nieuwsdirecteur Fran Unsworth wel haar excuses aan Richard aan. "Achteraf gezien zijn er dingen die we anders hadden kunnen doen."

Wel zei Unsworth ze dat deze zaak draait om het recht te weten wat er speelt. De BBC overweegt in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter.

Schadevergoeding

Vorig jaar trof Richard in dezelfde privacyzaak al een schikking met de politie van South Yorkshire, die vier jaar geleden zijn woning binnenviel. Een onderzoekscommissie had geoordeeld dat de politie de fout in was gegaan door informatie over het onderzoek en de inval aan de BBC door te spelen. De politie sprak met Richard een schadevergoeding van bijna 450.000 euro af.

Ook in de rechtszaak met de BBC moet de politie een bijdrage leveren. De rechter heeft vandaag bepaald dat de politie moet opdraaien voor ruim een derde van de totale schadevergoeding van 235.000 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl