NOS NieuwsAangepast

Droogte in Nederland: brandweerwagen op zijn kant en stoppen met jacht?

De droogte in Nederland houdt aan en dat levert veel nieuws op, in dit artikel verzamelen we het nieuws van vandaag.

Geen wilde zwijnen meer schieten

Omdat wilde zwijnen door de droogte ernstig zijn verzwakt, moet er meteen een jachtverbod op de Veluwe komen. Dat vindt de de Partij voor de Dieren, die daarmee vooral de jonge dieren wil redden. De partij heeft de kwestie aangekaart bij de regering.

Op pasgeboren jongen jagen is onethisch en moet verboden worden, zegt Kamerlid Femke Merel van Kooten. "Het zonder noodzaak bejagen van pasgeboren biggetjes die in een noodsituatie verkeren is meedogenloos.''

Volgens haar kunnen de moederdieren door de droogte nauwelijks melk geven. "In dergelijke noodsituaties moet er onmiddellijk een algemeen jachtverbod komen, zoals dat ook gebruikelijk is in een strenge winter."

Speeltuin ontruimd

In het Limburgse Tegelen heeft vanmiddag een grote brand gewoed in een graanveld, meldt 1Limburg. In de hele regio waren rookwolken te zien.

Een speeltuin in de buurt werd uit voorzorg ontruimd, omdat de wind die kant op stond. Op het moment van de brand waren er zo'n 450 mensen aanwezig in Speelpark Klein Zwitserland.

De brandweer rukte met verschillende ploegen uit om het vuur te bestrijden. Ook de Duitse brandweer schoot spontaan te hulp.

Ongeluk

In Leusden is een brandweerwagen op z'n kant terechtgekomen. Twee brandweerlieden raakten daarbij gewond, meldt RTV Utrecht. De brandweerwagen was onderweg naar een natuurbrand in Rhenen. Het is niet duidelijk wat de oorzaak van het ongeluk was.

Het incident heeft veel indruk gemaakt op het team, zegt een woordvoerder. Brandweerlieden uit Amersfoort zijn daarom opgeroepen om te assisteren bij het opruimen. Het ongeluk heeft geen invloed gehad op het blussen van de brand in Rhenen.

Zorgen voor boer Hans

In de Achterhoek heeft het al twee maanden niet geregend en dat baart boer Hans Eelderink dagelijks zorgen. Hij verbouwt aardappelen, mais, suikerbieten en bloembollen.

Als hij zijn kostbare kweek niet af en toe sproeit, wordt het een treurige oogst. "Normaal rooi je zestig ton aardappels, maar dat wordt nu dus de helft." Lees hier bij Nieuwsuur meer over de perikelen van de agrariër.

Vraag en aanbod

Door de aanhoudende droogte wordt de vraag naar water met name in de landbouw groter dan het aanbod. "Op dit moment zijn vraag en aanbod in evenwicht, maar dat gaat veranderen", zegt Harold van Waveren, voorzitter van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW). Ook de komende weken verwacht het KNMI geen neerslag van enige betekenis.

Daarom worden verschillende maatregelen genomen. In gebieden met hoge zandgronden zoals de Veluwe, Limburg en de Achterhoek, die geen wateraanvoer vanuit de grote rivieren hebben, wordt het beschikbare water zo goed mogelijk verdeeld, bijvoorbeeld door sproeiverboden. "Alleen neerslag kan hier verlichting brengen", zegt Van Waveren.

Door de hoge watertemperatuur (24 graden Celsius en hoger) holt de kwaliteit van het zwemwater op veel plaatsen achteruit. In verband met onder meer blauwalg en botulisme worden steeds meer zwemverboden ingesteld.

Historie en klimaatverandering

Het neerslagtekort bedraagt per vandaag gemiddeld 230 millimeter, meldt het KNMI. Daarmee is het nu officieel droger dan tijdens de zomerdroogte in 2003. Voor dat jaar waren er nog vijf veel drogere jaren: 1911, 1921, 1947, 1959 en 1976. In deze reeks ziet het KNMI geen trend.

De droogte van dit jaar is volgen het KNMI niet met klimaatverandering in verband te brengen. Maar in de toekomst wordt de kans op droogte wel groter.

Vuurverbod?

De brandweer en de Veiligheidsregio Groningen adviseren alle gemeenten in de provincie Groningen dringend om evenementen met open vuur te verbieden, meldt RTV Noord. Kampvuren, fakkeltochten en barbecues zijn nu onverantwoord, vindt de brandweer. Hetzelfde geldt voor vuurkorven, vuurwerkshows en special effects bij theatervoorstellingen.

Een brug wordt natgespoten in Rotterdam

Stof opruimen

Inwoners van IJmuiden die last hebben van stof, kunnen op kosten van staalproducent Tata Steel hun ramen, kozijnen en auto's laten schoonmaken. Door de combinatie van aanhoudende droogte en een noordoostenwind dwarrelt fors meer stof dan anders van de staalfabrieken naar bewoond gebied. Tata wil "een goede buur zijn" en heeft daarom maatregelen genomen.

Voorwaarde voor de schoonmaakbeurt op kosten van Tata is dat uit een test moet blijken dat minimaal 20 procent van het stof afkomstig is van het bedrijf. In veel gevallen zal dat zo zijn, aangezien uit onderzoek tot nog toe al is gebleken dat 20 tot 40 procent van het stof dat door de Noord-Hollandse plaats waait van het staalbedrijf afkomstig is.

Ratten komen naar boven

In Sittard-Geleen jaagt de droogte ratten de straat op, meldt 1Limburg. De gemeente waarschuwt dat straatkolken (afvoerputten in de straat) droogstaan, waardoor ratten naar boven komen op zoek naar water en voedsel.

De gemeente Sittard-Geleen schrijft op Facebook dat er maar één manier is om de ratten in de riolen te houden. Door een emmer water in de putten leeg te gieten, blijven de ratten ondergronds.

Het vuur in de Loonse en Drunense Duinen breidt zich snel uit

Natuurbrand

In Noord-Brabant woedt een grote brand in natuurgebied De Loonse en Drunense Duinen. Volgens de brandweer gaat het om drie brandhaarden: een gebied van ongeveer 200 bij 200 meter en twee kleinere stukken van 50 bij 50 meter.

De brandweer roept mensen op niet naar de Loonse en Drunense Duinen te komen, meldt Omroep Brabant. Mensen die in de omgeving van de brand zijn, kunnen het beste het gebied verlaten.

De brandweer heeft een helikopter ingezet om te blussen:

Code geel

Vanwege de aanhoudende droogte heeft de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling code geel afgekondigd. Het neerslagtekort stijgt de komende periode waarschijnlijk naar 266 millimeter en dat is vergelijkbaar met het recordjaar 1976. Lees hier meer.

Branden in Zweden

Ook elders in Europa is het droog. In Zweden zijn daardoor al meer dan zestig bosbranden uitgebroken. Ze woeden in een dunbevolkt gebied in het midden van het land, maar bedreigen intussen wel verschillende dorpen. Tienduizenden mensen wordt aangeraden binnen te blijven, vanwege de rook. Treinen rijden niet meer in het gebied.

Zweden heeft andere landen om hulp gevraagd bij het bestrijden van de bosbranden. Noorwegen en Italië hebben al gehoor gegeven aan die oproep.

Een weg in Zweden is afgesloten vanwege een bosbrand

Inspecties om droge dijken

In Friesland wordt vandaag 600 kilometer aan dijken geïnspecteerd vanwege de droogte. Verschillende teams van Wetterskip Fryslân lopen binnendijken langs om ze te controleren.

"We kijken of er nog wat vocht in de kade zit", vertelt dijkinspecteur André Brink aan NOS-verslaggever Mattijs van de Wiel.

De controle gebeurt door een stalen stok in de dijk te steken. Brink haalt de stok er weer uit en laat het resultaat zien aan Van de Wiel: "Hij is redelijk droog, dat is slecht. We willen eigenlijk een beetje vochtige grond aan de stok zien."

Alle metingen worden bijgehouden. Dat is belangrijk, want de dijken mogen niet te droog worden. Als dat gebeurt dan kunnen ze namelijk verschuiven of scheuren, zegt de dijkinspecteur.

Dijkinspecteur André Brink checkt samen met 40 collega's in drie dagen 600 kilometer dijk:

'Kijk, hier heb je nog een beetje vocht op de stok'

Aandacht voor treinairco's

De 5000 airco's in Nederlandse treinen krijgen een hogere prioriteit. Dat betekent volgens de NS dat in het geval er eentje kapot gaat, deze zo snel mogelijk wordt gerepareerd.

De aankondiging heeft te maken met de huidige hoge temperaturen. 95 procent van de Nederlandse treinen heeft airco. In de overige treinen, die ouder zijn, zitten raampjes die open kunnen.

De treinairco's worden automatisch ingesteld en regelen met opzet verschillende temperaturen in verschillende coupés. "Wat de ene reiziger prettig vindt, vindt de ander te koud. Reizigers kunnen de coupé kiezen die ze prettig vinden", meldt een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl