Personeel van ASML aan het werk in Veldhoven
NOS Nieuws

Nederlandse techgigant ASML blijft verwachtingen overtreffen

Chipmachinemaker ASML heeft in het tweede kwartaal opnieuw de verwachtingen overtroffen. Het hightechbedrijf uit Veldhoven, al vele jaren wereldmarktleider op het gebied van machines die computerchips produceren, haalde een omzet van ruim 2,7 miljard euro, 30 procent meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden.

De nettowinst bedroeg 584 miljoen euro, een kwart meer dan vorig jaar. In de orderportefeuille zit voor bijna 2 miljard euro aan opdrachten. Het was een uitstekend tweede kwartaal, zegt topman Peter Wennink.

De investeringen in onderzoek en ontwikkeling (R&D) voor de nieuwste generatie chipmachines worden opgevoerd om ze sneller te kunnen introduceren. De EUV-machines, met een prijskaartje van meer dan 100 miljoen euro, zijn de nieuwste generatie chipmachines. De techniek met ultraviolet licht heeft zich bewezen en dat trekt klanten over de streep. Dit jaar worden er twintig van verkocht. Voor volgend jaar mikt ASML op dertig stuks

Voor het lopende derde kwartaal wordt een omzet van 2,7 à 2,8 miljard euro verwacht. De markt voor geheugenchips en rekenchips blijft groot en er zijn steeds meer geavanceerde chips nodig in smartphones en auto's. Klanten van ASML zoals Intel en TSMC hebben het Veldhovense bedrij een 'roadmap' voor de komende 10-15 jaar, waar het bedrijf op in moet spelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl