Gehavende Mollema na tijdverlies: 'Ik kon niet uit het zadel'

De eerste Alpenrit zit erop. Het bracht nog geen vuurwerk tussen de favorieten, maar de eerste tekenen zijn wel zichtbaar: wie oogt er sterk en wie lijkt het de komende dagen zwaar te krijgen?

Van de drie Nederlandse troeven in het klassement finishten twee in de groep der favorieten: Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk. Bauke Mollema moest vijfhonderd meter onder de top van de slotklim lossen en verloor 51 seconden.

Afzien

De kopman van Trek heeft nog veel last van zijn rug, nadat hij een dag eerder hard ten val was gekomen. "Het was afzien en het ging de hele dag al niet lekker. Ik probeerde te overleven, maar toen Daniel Martin demarreerde, moest ik passen."

En dus baalt Mollema na zijn dertigste plaats in de etappe. "Ik hoopte vandaag nog zonder tijdverlies door te komen, maar dat is niet gelukt. De komende dagen zullen we zien of mijn rug verbetert."

Dumoulin toonde zich de hele dag scherp door pal achter de Sky-trein van Chris Froome te fietsen. Met de slotklim Col de la Colombière voor de boeg spookte de gedachte door het hoofd van de Limburger om een aanval te plaatsen.

Sterke Dumoulin: 'Aanvallen was zinloos vanwege harde tegenwind'

"Maar met volle bak tegenwind en vijf Sky-renners achter je aan, kun je beter krachten sparen voor de komende twee zware dagen", oordeelde Dumoulin, bij wie de benen goed aanvoelden.

Pokerface

Tijdens de slotklim keek Froome even achterom en tuurde zo vol in het gelaat van Dumoulin, die een pokerface opzette. "Toen heb ik wel even mijn mond dichtgedaan. Zo werkt dat, haha."

Behoudens de mislukte poging van Dan Martin hielden de klassementsmannen de benen stil. Dumoulin: "Ik denk dan ook dat we nog niet te veel conclusies kunnen trekken."

Kruijswijk: 'Geeft vertrouwen dat ik met de favorieten finish'

Net als Dumoulin maakte Kruijswijk een solide indruk van voren. "Het geeft vertrouwen dat ik in de eerste bergrit in de groep met favorieten finish", concludeert de renner van Lotto-Jumbo, die als twaalfde over de meet kwam.

"Sky pakte meteen de controle en heeft de hele dag gereden. Op de slotklim reden ze een goed tempo en op het laatst versnelden ze. Met die aanval van Martin brak het een beetje, maar dat was alles."

Samenvatting etappe 10: Alaphilippe pakt ritzege en bolletjestrui Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame