NOS Nieuws

Duizenden bedrijven wachten nog op compensatie rentederivaten

Nog altijd lopen verschillende banken ver achter bij het vaststellen van compensatie voor bedrijven die te dure zogenoemde rentederivaten hebben gekocht, een soort verzekering tegen rentestijgingen. Dat blijkt uit een voortgangsrapportage van toezichthouder de Autoriteit Financiële Markten (AFM), waarin de namen van de banken niet worden genoemd. Maar de Rabobank en ABN Amro bevestigen dat het om hen gaat.

Duizenden mkb'ers wachten nog op compensatie van de banken die hen rentederivaten hebben verkocht.

Jarenlang verkochten banken producten aan zo'n 19.000 mkb'ers. Die moesten de bedrijven beschermen tegen rentestijgingen, maar de afgelopen jaren daalde de rente juist, waardoor mkb'ers plotseling geld moesten betalen. De kopers kregen dit van tevoren niet duidelijk te horen.

Al snel werd duidelijk dat dit product nooit zo verkocht had mogen worden door de banken. Onder politieke en maatschappelijke druk kwamen de banken in 2016 met een compensatieregeling voor de mkb'ers.

Nu constateert de AFM dus dat de banken opnieuw vertraging hebben opgelopen bij het compenseren van hun klanten. De belangrijkste oorzaak zijn problemen met data en automatiseringssystemen.

Een aantal banken heeft daardoor nog altijd een groot gedeelte van de getroffen mkb'ers geen compensatie-aanbod gedaan.

De AFM is met de Rabobank en ABN Amro in gesprek om te kijken of zij dit jaar alsnog alle gedupeerde mkb'ers een compensatie-aanbod kunnen voorleggen. Beide banken hebben er vertrouwen dat het ze dit jaar nog gaat lukken alle mkb-klanten te benaderen.

Systemen werken beter

De Rabobank zegt inmiddels 1500 van de 9500 mkb-klanten een aanbod te hebben gedaan. De bank verwacht dat daar nu maandelijks zo'n duizend klanten bij komen omdat de systemen steeds beter werken.

Met ABN Amro bank is de afspraak gemaakt dat de controle van het aanbod niet vooraf maar achteraf plaatsvindt. Het aanbod moet namelijk gecontroleerd worden door externe partijen.

"Als een mkb-klant een aanbod krijgt dat achteraf toch hoger had moeten zijn, dan krijgen ze dat geld alsnog. En als het aanbod achteraf te hoog blijkt te zijn, dan mogen ze het geld toch gewoon houden", zegt de AFM. Volgens de bank zal het door deze regeling makkelijker zijn om mkb-klanten sneller een compensatie-aanbod te doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl