Archieffoto van bezoekers op festival Appelsap
NOS Nieuws

Lyzza zegt af voor festival Appelsap, 'mijn verklaring is verdraaid'

Hiphopfestival Appelsap is op sociale media door een artiest, die oorspronkelijk zou optreden, onder vuur genomen. De festivalorganisatie maakte bekend dat dj en producer Lyzza vanwege persoonlijke redenen had afgezegd. Dat schoot haar in het verkeerde keelgat.

"Ik heb juist afgezegd omdat jullie 'artiesten' hebben geboekt die meerdere keren beschuldigd zijn van seksueel misbruik." Deze tweet van de in Brazilië geboren Lyzza werd ruim 18.000 keer geliket en duizenden keren geretweet.

"Ik walg ervan dat mijn oorspronkelijke verklaring volledig is veranderd en gemaskeerd met 'persoonlijke redenen'", voegde ze er later aan toe. Ze legde niet nader uit op welke artiesten de kritiek was gericht.

Appelsap twitterde in de reacties dat Lyzza één artiest had genoemd waarmee ze niet wil worden geassocieerd. "Vanzelfsprekend keurt Appelsap geweld af, maar we konden op geen enkele manier officiële informatie of bewijs vinden over deze claim."

Het festival vervolgde dat het een artiest nooit zal veroordelen op basis van een beschuldiging door een andere artiest. "Desalniettemin respecteren we Lyzza's beslissing."

Famous Dex

Anderen reageren dat de beschuldigingen gericht zijn aan het adres van Famous Dex. Deze Amerikaanse rapper is een van de hoofdacts op het festival in Amsterdam. In de discussie zijn beelden gepost, waarop te zien is dat hij zijn vriendin mishandelt.

De rapper uit Chicago heeft toegegeven dat de beveiligingscamerabeelden uit 2016 authentiek zijn. "Ik heb er veel van geleerd", zei Dex over het incident, in een interview met een Amerikaans radiostation (vanaf 2:57) april dit jaar. Hij bood niet expliciet zijn excuses aan, maar veroordeelde wel geweld tegen vrouwen in het algemeen.

Lyzza krijgt op sociale media bijval in haar kritiek op het festival. Haar afweging om af te zeggen, valt volgens een groep twitteraars niet onder de noemer persoonlijke redenen. "Dan denk je aan: mijn hond is dood, mijn beste vriend gaat trouwen of gezondheidsproblemen die de artiest niet wil delen", twittert Sophia Seawell uit Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl