Het profiel van de tiende etappe van de Tour NOS

De klassementsmannen moeten in de tiende etappe van de Ronde van Frankrijk hun kaarten op tafel leggen. De eerste Alpenetappe voert de renners over vijf beklimmingen, waarvan één van de buitencategorie en drie van de eerste categorie.

De finish ligt na een afdaling van veertien kilometer in Le Grand-Bornand. Tussen 17.45 uur en 18.15 uur wordt de aankomst verwacht. NOS-verslaggever Han Kock blikt vooruit.

Tom Dumoulin verwacht een gesloten koers omdat de verschillen in het klassement klein zijn. Wat denk jij?
"Hmm, dat gebeurt niet altijd in de eerste bergrit. Dumoulin zei ook dat hij heel erg moet opletten en daar heeft hij gelijk in, volgens mij. Chris Froome heeft de Tour al eens beslist in de eerste bergrit."

"In 2015 won Froome solo in La Pierre Saint-Martin, de etappe waar Robert Gesink knap vierde werd, en twee jaar geleden daalde hij als de beste in de eerste bergrit. Iedereen moet heel goed opletten, want het wordt echt stevig klimmen."

Eerste bergrit 2015: Froome wint in La Pierre Saint-Martin, Gesink vierde Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Jij hebt Dumoulin in de Giro al drie weken gevolgd. Maakt hij dezelfde indruk als toen?
"Ja, hij komt precies hetzelfde over. Hij had een keer pech (in Mûr de Bretagne door een gebroken spaak, red.) en dat kostte hem een hoop seconden."

"Maar hij is echt sterk, dat liet hij zondag ook zien op de kasseien. Maar nu gaat het voor het eerst omhoog en dat is toch echt een ander verhaal dan de eerste week. Je kan niet zeggen dat de Tour opnieuw begint, maar we gaan echt een nieuwe fase in."

Is het een dag voor aanvallers of voor de klassementsmannen?
"Dat ligt er heel erg aan wie er in de kopgroep zitten en op welk moment in de koers. In de Giro vochten de favorieten voor elke seconde waardoor de aanvallers nauwelijks een kans hadden op een ritzege."

Dumoulin heeft 'een goed gevoel' bij Froome en Nibali

Bauke Mollema hield een pijnlijke rug over aan de kasseien. Wat voor dag gaat hij tegemoet?
"Hij moet maar één ding doen: op de tanden bijten. Dat kan hij natuurlijk als de beste, maar hij zal echt hopen dat het geen zware etappe wordt. Bauke is gewoon echt op een slecht moment ten val gekomen."

"En datzelfde geldt voor Dylan Groenewegen, die een paar kneuzingen heeft in zijn knie. Hij zal echt niet herstellen de komende dagen, want het zijn drie serieuze bergetappes. Vrijdag hoopt hij weer te kunnen sprinten, maar ik zet er mijn vraagtekens bij."

De uitzendingen van 17 juli

La Course 10.35 uur NPO 1 en NOS.nl
Etappe 10: live 13.16 uur NPO 1 en NOS.nl
Radio Tour de France 14.00 uur NPO Radio 1
Sportjournaal: de samenvatting 18.46 uur NPO 1 en NOS.nl
De Avondetappe 22.18 uur NPO 1 en NOS.nl

STER reclame