Lava van de Kilauea-vulkaan stroomt de zee in
NOS NieuwsAangepast

Toeristenboot geraakt bij vulkaanuitbarsting Hawaï: 23 gewonden

In de Amerikaanse staat Hawaï zijn 23 mensen gewond geraakt toen de boot waarin zij zaten door stenen werd geraakt tijdens een vulkaanuitbarsting. De meeste verwondingen waren oppervlakkig, maar vier mensen zijn met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht voor verdere behandeling. Een vrouw met een gebroken bovenbeen was er het slechtst aan toe.

De slachtoffers zaten op een toerboot die langs de vulkaan Kilauea voer. De toeristen wilden de uitbarsting van de vulkaan, die sinds mei weer hevig aan de gang is, van dichtbij zien.

In de video hieronder zie je beelden van het moment van de uitbarsting, gefilmd door één van de mensen aan boord van de boot. Ook vertelt een ooggetuige wat er gebeurde:

Passagier filmt uitbarsting vanaf getroffen boot

Toen lava van de vulkaan de oceaan in stroomde, spatten er stukken steen de lucht in. Een aantal van die vulkanische bommen kwam op de boot terecht. Een steen ter grootte van een basketbal sloeg een groot gat in het dak van de boot.

De kapitein van de boot werd volledig verrast door het incident. Shane Turpin voer op zo'n 250 meter van de lava, toen het schip werd geraakt. De explosie zelf heeft hij niet gezien.

"Het gebeurde achter ons", vertelt Turpin aan persbureau AP. "Toen we bezig waren aan de terugweg, waren er opeens knallen overal om ons heen."

De autoriteiten op Hawaï waarschuwen al langer om niet te dicht bij de lava te komen, omdat er giftige gaswolken kunnen ontstaan. Maar sommige touroperators slaan die waarschuwingen in de wind.

De Kilauea is een van de actiefste vulkanen ter wereld. Sinds 1983 spuwt hij constant lava, in meer of mindere mate.

Afgelopen voorjaar is de vulkaanuitbarsting weer in hevigheid toegenomen. Al meer dan 700 woningen zijn door lavastromen verwoest.

Qua slachtoffers viel het tot nu toe mee. Tot het incident met de toeristenboot was er maar een ernstig gewonde: in mei liep een man een gebroken been op toen hij werd geraakt door een vallend stuk steen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl