Een dag nadat Frankrijk het WK-voetbal heeft gewonnen, is op sociale media discussie ontstaan over de manier waarop Frankrijk en andere landen naar het Franse nationale team kijken.

Volgens critici is sprake van een dubbele moraal. De discussie draait om de samenstelling van "Les Bleus", van wie meer dan tien spelers Afrikaanse roots hebben.

Dat valt ook op bij de huldiging in Parijs. Veel Fransen van Afrikaanse komaf zijn uit de buitenwijken naar het centrum gekomen:

'Het is alsof Afrika heeft gewonnen'

Aanleiding voor de discussie is een tweet van de Amerikaanse hoogleraar Khaled Beydoun, die eerder een boek schreef over islamofobie en die gespecialiseerd is in burgerrechten en anti-terrorismewetgeving.

Hij feliciteert de Fransen met hun overwinning en vraagt aandacht voor de achtergrond van de spelers. "Afrikanen en moslims hebben jullie een tweede wereldkampioenschap bezorgd. Geef hen nu gerechtigheid."

Beydoun krijgt veel bijval op Twitter en andere sociale media. Zo deelt de Zuid-Afrikaanse comedian Trevor Noah een cartoon van Muhammad Rifai met een soortgelijke strekking op zijn Instagram-account. In een reactie zegt iemand: "Afrikanen zijn altijd immigranten, totdat ze een WK winnen. Dan is het: we zien de kleur niet."

Er zijn ook Twitteraars die het Franse voetbalteam een verrijking voor het land noemen. Zij wijzen erop hoe bijzonder het is dat sporters met een herkomst in zoveel verschillende landen samen de wereldbeker hebben gewonnen.

Van verschillende kanten wordt erop gewezen dat de Franse overwinning een gevoel van nationale eenheid creëert. Toen Frankrijk voor het laatst wereldkampioen werd, in 1998, was dat ook het geval. Toen werd het Franse elftal liefkozend "black, blanc, beur" genoemd: zwart, wit, Arabisch.

In het team speelden toen spelers met wortels in onder andere Frankrijk, Guyana, Polen en Ghana. En Zinedine Zidane, die in de finale van 1998 twee van de drie Franse doelpunten maakte, heeft Algerijnse ouders. Zelf zei hij na afloop van dat toernooi: "De mix was onze kracht."

Gisteravond wonnen de Fransen de WK-finale met 4-2 van Kroatië. De overwinning leidde in heel Frankrijk tot feestelijkheden, maar in Parijs en andere grote Franse steden waren er ook rellen.

Op de Champs-Élysées in Parijs bekogelden relschoppers de politie met stenen, die daarop traangas en waterkanonnen inzette. In heel Frankrijk werden gisteren bijna 300 mensen opgepakt.

De nationale ploeg is vanmiddag aangekomen in Parijs. Vanaf 17.00 uur worden ze door duizenden fans toegejuicht tijdens een feestelijke tour over de Champs-Élysées. Daarna gaan ze naar het Élyséepaleis voor een ontmoeting met president Macron.

STER reclame