Malek F. wordt na de steekpartij door de politie onder schot gehouden ANP

De 32-jarige Syriër die op 5 mei in Den Haag met een mes drie mensen neerstak, wordt vervolgd voor bedreiging en poging tot moord dan wel doodslag al dan niet met een terroristisch oogmerk. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

Malek F. stak in de omgeving van de Hogeschool in Den Haag meerdere keren in op drie mensen. De slachtoffers raakten ernstig gewond. De dader, een vluchteling uit Syrië, werd kort na het incident door de politie neergeschoten en overmeesterd.

Telefoon kraken

Burgemeester Krikke van Den Haag maakte al snel bekend dat de dader als verward bekendstond. Ze kreeg daarvoor veel kritiek omdat er filmpjes op internet opdoken waarop te horen is dat de dader 'Allahoe akbar' roept. Ook was daarop te zien dat de man een baard had laten groeien.

Het OM doet breed onderzoek en houdt alle opties open. Uit dat onderzoek is gebleken dat F. een Facebook-bericht plaatste waarin hij stelde dat "ongelovigen moeten lijden". Het OM wil nu, gezien de psychische problemen van F., dat hij ter observatie wordt opgenomen in het Pieter Baan Centrum.

Ook naar de telefoon van de verdachte wordt gekeken. "Maar dat onderzoek duurt even, omdat hij daarvan geen codes heeft willen geven en we die telefoon dus zullen moeten kraken", zegt een woordvoerder.

AIVD

Het OM maakte later bekend dat er in maart een anonieme tip was gekomen dat Malek F. een terroristische daad wilde plegen. Deze informatie was onderzocht door de inlichtingendienst AIVD, maar niet in het politiesysteem vastgelegd.

F. was eerder twee keer opgenomen bij ggz-instelling Parnassia in Den Haag vanwege psychische problemen. Volgens vrienden en familie was hij depressief geworden nadat zijn vader was verdronken bij een poging om naar Europa te komen. Hij was drugs en drank gaan gebruiken en kreeg last van waanideeën.

F. moet volgende week maandag voor het eerst voor de rechtbank verschijnen. Dat is in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Het gaat dan om een zogenaamde pro-formazitting, de zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld.

STER reclame